Peste 4,5 milioane de euro a atras Sibiul, în ultimii doi ani, pentru adaptarea la schimbările climatice prin proiectul „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă“.
Rezultatele se văd cu ochiul liber: sediul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu – prima clădire ecologică din țară (aproape finalizată), Grădinița „Frații Grimm“ – reabilitată din punct de vedere termic și al eficienței energetice, stație meteo de ultimă generație, șase concursuri în urma cărora elevii și studenții sibieni au primit drept premii laptop-uri, camere foto și video, biciclete și trotinete, 10 km de cabluri coborâte în subteran (acțiune pe final), o mai bună comunicare între instituțiile publice în eventualitatea schimbărilor climatice, strategie de adaptare a municipiului Sibiu la schimbările climatice, studiu de trafic pentru intervenții în caz de necesitate, excursie de studiu pentru studenții sibieni și schimburi de experiență în Norvegia pentru factorii de decizie locali, 300 de oameni instruiți în adaptarea la schimbările climatice, know-how norvegian și o amplă campanie de informare a sibienilor.
Ora bilanțului
La Hotel Ibis a debutat, ieri, conferinţa de încheiere şi diseminare a rezultatelor proiectului „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014, aceasta urmând să se încheie astăzi. Reuniunea a fost organizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu, promotorul proiectului „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”, în colaborare cu partenerii proiectului, Asociaţia Norvegiană a Autorităţilor Locale şi Regionale (KS), Primăria municipiului Sibiu, Primăria municipiului Brașov, Primăria municipiului Tg. Mureș, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Administrația Națională de Meteorologie.
Mobilizare impresionantă
Gunnbjorg Navik, din partea Asociației norvegiene a autorităților locale și regionale (KS), s-a declarat mulțumită de modul în care s-a derulat proiectul: „Este plăcut să fiu din nou în Sibiu. Nici nu mai număr de câte ori m-am aflat aici, în orașul dvs. De asemenea, sunt foarte fericită că putem ajuta la implementarea proiectului. Adaptarea la schimbările climatice atrage tot mai mult atenția autorităților, inclusiv celor din Norvegia. Multe activități importante s-au desfășurat și foarte mulți oameni au fost implicați. Aș vrea să vă felicit și sunt impresionată de munca pe care ați depus-o“, a transmis aceasta.
Și Ministerul Mediului a avut reprezentanți. „Prin acest proiect ne-am propus reducerea vulnerabilității la schimbările climatice. Vreau să mulțumesc părții norvegiene că ne-a fost alături pe toată durata proiectului. Am fost foarte des la Sibiu în ultimele luni, pentru a vedea cum decurg lucrurile. Sper ca totul să fie terminat în timp și cu maximă eficiență. Totodată, trebuie spus că toate cheltuielile au fost eligibile și că nu au fost probleme. De asemenea, mulțumesc echipei de implementare a proiectului de la Sibiu și reprezentanților firmei de construcții, care s-au implicat foarte mult“, a declarat Marisanda Pîrîianu, director în Ministerul Mediului.
Miză pentru viitor
La eveniment au fost invitați reprezentanți ai grupurilor țintă, autorități publice locale din municipiile Sibiu, Tg. Mureș și Brașov, autorități competente pentru protecția mediului de la nivel central şi local, autorități furnizoare de utilități publice, companii publice și private, ONG-uri, colaboratori, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor publice din Norvegia, Institutul de Cercetare Vestlandsforskning, Direcția Norvegiană pentru Protecție Civilă (DSB).
Proiectul „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă“, cu o valoare totală eligibilă de 4.628.535 euro, beneficiază de o finanţare în valoare de 3.934.254,75 euro din partea Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei prin Granturile SEE 2009 – 2014 și o cofinanțare în valoare de 694.280,25 euro, asigurată de Ministerul Mediului în cadrul Programului RO07 – Adaptarea la schimbările climatice.
Proiectul s-a derulat în perioada ianuarie 2015 – aprilie 2017. Obiectivul general al proiectului a constat în reducerea vulnerabilității umane și a ecosistemului la schimbările climatice și urmărește elaborarea unui set de bune practici privind adaptarea la schimbările climatice.
„Proiectul este unul deosebit de ambițios și amplu atât din punct de vedere financiar, cât și al implementării. Mulțumim colegilor norvegieni pentru sprijinul logistic și know-how, precum și ministerului și celorlalți parteneri. Activitățile din cadrul proiectului converg spre o singură țintă: adaptarea la schimbările climatice. Am început o cursă cu multă determinare și muncă, cu suișuri și coborâșuri. Colegii mei și-au îndeplinit sarcinile și responsabilitățile, de cele mai multe ori, în condiții de șantier. Obiectivele proiectului reprezintă exemplu de bună practică pentru orice proiect cu această tematică în viitor.“