Turismul este unul dintre cele mai afectate domenii din cauza pandemiei de coronavirus. Orașul care era plin de viață astăzi este pustiu și amorțit, iar gastronomia pe care s-a bătut atâta monedă în 2019 este și ea în suferință.
Mai multe restaurante și hoteluri mai fac doar livrări la domiciliu sau chiar au fost închise temporar, iar economia locală este deja serios afectată. Proprietarii localurilor spun că primordială este sănătatea angajaților și nu vor să riște de dragul profitului. Alții, mai optimiști, au păstrat localurile deschise, dar au aplicat o serie de măsuri de precauție contra răspândirii COVID-19.
Siguranța, pe primul loc
„Din 12 martie, pe o perioadă de 10 zile le-am dat liber tuturor angajaților. Week-end-ul acesta am amânat două evenimente. Am luat această măsură de precauție ca să nu expun angajații pericolului”, explică Gabriela Nistor, reprezentant al restaurantului și hotelului Select. Toate rezervările online au fost anulate. Atât turiștilor, cât și angajaților le este frică de răspândirea virusului și preferă să se protejeze astfel. Gabriela Nistor speră ca situația să revină la normal după data de 31 martie, deoarece are foarte multe evenimente programate.
Centrul, aproape pustiu
Centrul Sibiului pare aproape gol. Terasele sunt goale, aromele îmbietoare din bucătăriile restaurantelor au rămas doar o amintire, turiștii fug din calea riscului. După ce și-au pus atâtea speranțe în succesul programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019, proprietarii restaurantelor se plâng că temutul virus din China le omoară afacerile.
“Dezinfectăm toate suprafețele, tacâmurile, bucătăria. Ne-am reorganizat terasa, avem minim doi metri între mese, dar clienți tot nu avem, toți sunt speriați. Din punct de vedere financiar, suntem afectați teribil. Trebuie să plătim chirii de mii de euro, taxele sunt mari, salariații stau în chirie și nu îi pot da afară. Chiar nu știu cum ne vom descurca dacă este o problemă de lungă durată”, mărturisește Veronica Streche, proprietara restaurantului Leon de pe pietonala Nicolae Bălcescu.
Antreprenorii speră că vor avea parte de înțelegere și ajutor din partea autorităților. “Ce se întâmplă cu noi? Ce se întâmplă cu furnizorii? Funcționăm în lanț și toți suntem afectați. În situația actuală, nu ne permitem să plătim nici măcar jumătate din suma datorată pentru chirii, sunt nejustificat de mari!”, afirmă Veronica Streche.
Cei de la Jules au închis restaurantul pentru două săptămâni deocamdată, însă o parte din produse pot fi livrate la domiciliu, cu opțiunile „non-contact” sau „non-cash”. „Responsabilitatea maximă în contextul actual este soluția pe care noi o considerăm absolut necesară. Deși curățenia, prevenția și respectarea cu strictețe a normelor sanitare au fost întotdeauna lucruri de bază în munca noastră, a venit vremea unor decizii excepționale”, au anunțat reprezentanții localului.
Marius Rafa, proprietarul Pardon Cafe, încearcă să-și păstreze clienții oferind livrări gratuite la domiciliu și reduceri de 20 la sută la comenzi mai mari de 200 lei.
Lanțul de magazine de mezeluri și produse din carne „Bătrânu’ Sas” încearcă să limiteze circulația bancnotelor prin care s-ar putea răspândi coronavirusul și oferă reduceri la plata cu cardul. Începând de mâine, „Bătrânu’ Sas” va pune în aplicare un meniu mai restrâns la grill doar pentru ridicare și livrări.
Pensiuni goale
Deținătoare a titlului de „Destinație europeană de excelență”, Mărginimea Sibiului este o zonă renumită pentru peisajele încântătoare, tradițiile fascinante și gastronomia deosebit de atractivă. Aceste atuuri au făcut ca întotdeauna pensiunile să fie arhipline. Însă acum au rămas locuri de cazare berechet. “Câteva grupuri de copii organizate în săptămâna «Școala altfel» au renunțat la rezervările făcute. Noi am început să luăm măsuri, am întrerupt activitatea, dar într-o situație normală aveam aproximativ 20 de persoane cazate în fiecare zi”, spun reprezentanții unei pensiuni din apropierea Sibiului. Proprietarii se așteaptă ca anul acesta să aibă mai puțini clienți. Nici vorbă de grupuri mari și sejururi organizate, ci mai degrabă oameni care să vină cu familia, din apropiere și pentru perioade scurte.
Astăzi este ultima zi de schi și la resortul Arena Platoș Păltiniș, care a anulat competiția sportivă Slide&Freeze și își suspendă activitatea.
Facilități de la Primărie
Primăria Sibiu a decis să acorde facilităţi fiscale pentru operatorii din turism, pe care anunţă că doreşte să-i protejeze de impactul negativ pe care îl are deja criza coronavirusului.
„Sibiul este un oraş turistic, a cărui economie locală depinde în bună măsură de sectorul industriei HoReCa. Am decis câteva măsuri care să reducă de pe acum impactul economic negativ pe care îl cauzează în acest sector criza generată de epidemia COVID-19 şi voi solicita aprobarea Consiliului Local pentru implementarea acestora. Nu sunt măsuri cu mare impact financiar, dar cred că, în situaţia dată, orice ajutor este binevenit. În funcţie de evoluţia situaţiei, vom analiza şi alte măsuri pe care le putem lua pe plan local pentru a atenua o parte din pierderile generate de lipsa de turişti şi de clienţi”, a declarat primarul Astrid Fodor.
Edilul-șef va iniţia două hotărâri de Consiliu Local pentru şedinţa din martie, care înseamnă: „suspendarea plăţii taxei hoteliere pe o perioadă de 6 luni, începând cu luna martie 2020; reducerea cu 50%, pe o perioadă de 6 luni, a taxei de parcare pentru locurile închiriate de unităţile de cazare turistică de la Primăria municipiului Sibiu”.
În paralel, se analizează posibilităţile legale pentru adoptarea altor măsuri menite să reducă impactul negativ asupra economiei locale, mai ales a turismului. Toate aceste facilităţi vor fi acordate coroborat cu aplicarea unor măsuri de prevenţie, impuse de situaţia curentă a pandemiei COVID-19.
Ștefana BABA