Noi reguli pentru vizitele aparținătorilor în spitale: accesul în salon, limitat la 30 de minute

Accesul aparținătorilor în spitale și programul de vizită al pacienților a fost modificat prin intermediul unui ordin al ministrului Sănătății. Astfel, noile reguli ce vor trebui respectate de români atunci când vizitează apropiații internați prevăd un program de acces redus al vizitei în timpul săptămânii, dar prelungit în weekend. Însă durata vizitei în saloane nu poate depăși 30 de minute.

Vizitatorii nu vor mai putea să stea în spitale mai mult de 30 de minute, atunci când se duc la o rudă internată în salon, iar managerii vor răspunde cu funcția pentru încălcarea regulilor, inclusiv pentru portarii care primesc șpagă pentru a permite accesul în spital, potrivit unui nou Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial, informează Libertatea.ro, citată de Monitorul de Cluj.

Programul de vizită, în funcție de intervale orare

Programul de acces al vizitatorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice este stabilit de către conducerea unităților sanitare publice, având o durată de minimum 4 ore, în intervalul orar 10.00-20.00 de luni până vineri, iar în zilele de sâmbătă și duminică o durată de minimum 6 ore în intervalul orar 9.00-20.00, prevede Ordinul Ministerului Sănătății.

Durata vizitei este limitată la 30 de minute, cu excepția secțiilor/compartimentelor ATI, unde durata vizitei este de maximum 10 minute, cu posibilitatea de prelungire prin acordul medicului.

  • 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi, pacienții putând fi vizitați doar pe rând;
  • 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr de 4-6 paturi, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp;
  • 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr mai mare de 6 paturi, putând fi vizitați maximum trei pacienți în același timp.

Informații telefonice despre pacient, pe baza unui cod personalizat

Pentru a-și putea vizita rudele sau persoanele internate, spitalul va aloca fiecărui pacient, la internare, un cod unic, care va fi comunicat aparținătorilor.

„Furnizarea telefonică către aparținători a informațiilor despre starea de sănătate a pacientului se face numai după confirmarea codului unic”, se precizează în noua lege.

Accesul vizitatorilor care prezintă semne de infecții acute, al celor aflați în stare de ebrietate sau al celor aflați sub influența unor substanțe halucinogene este interzis.

Perceperea taxelor pentru vizită este, de asemenea, interzisă prin lege, potrivit noilor prevederi. „Este strict interzisă perceperea oricăror taxe pentru vizitarea pacienților în unitățile sanitare publice, cu excepția taxelor legate de parcare”, se arată în textul documentului.

Programul de vizită se va afișa la toate intrările în unitatea sanitară, în mod vizibil și accesibil vizitatorilor, precum și pe site-ul unității sanitare, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății.

De asemenea, potrivit noilor reguli aprobate de ministerul Sănătății, fotografierea sau filmarea pacientului, fără acordul acestuia, este interzisă.

Copiii internați, cu vârsta de până la 14 ani, vor putea beneficia de prezența continuă a unui aparținător, cu excepția secțiilor ATI. Prezența aparținătorului este permisă în cazul copiilor internați, cu vârsta între 14-18 ani, cu acceptul șefului/coordonatorului de compartiment.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura