Noi medicamente pe lista celor gratuite sau compensate, din luna mai

Medicamente destinate tratării unor afecțiuni oncologice, tulburări depresive sau dermatite vor fi prescrise compensat sau gratuit, din luna mai, notează Monitorul de Cluj.

Foto cu caracter ilustrativ, Arhiva Mesagerul de Sibiu

 

 

Lista medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază pacienții din țara noastră va fi extinsă, de luna viitoare. Concret, din 1 mai vor fi introduse opt noi medicamente, ele fiind destinate tratării unor afecțiuni oncologice, tulburări depresive sau dermatite, scrie Avocat.net.

Prin HG 331/2023 s-a stabilit, de fapt, modificarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Ce medicamente devin compensate sau gratuite?

Practic, această listă se extinde cu opt noi molecule (Vortioxetinum, Cariprazinum, Baricitinibum, Eribulinum, printre altele), dintre care două sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice. Noile medicamente ce vor fi incluse în listă sunt destinate persoanelor cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore.

„Aproximativ 700.000 pacienți vor beneficia de tratament cu noile molecule”, a transmis recent Ministerul Sănătății.

Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite se va face la 1 mai 2023.

Potrivit datelor furnizate de minister, „în cursul anului 2022, au fost introduse prin trei hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o creștere importantă față de anul 2021, când au fost introduse 56 de molecule”.

Această extindere a listei de medicamente compensate și gratuite va fi prima din acest an.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura