Proiectul de hotărâre privind implementarea unor măsuri urbanistice obligatorii cu privire la dezvoltarea Comunei Șelimbăr a trecut de votul consilierilor locali, luna trecută, astfel că el intră în vigoare și va schimba cerințele proiectelor imobiliare pentru care se vor cere de acum avize.
„E o completare a regulamentului de care localitatea noastră avea nevoie. Suntem în curs de elaborare a PUG-ului, însă până atunci nu ne permitem să se construiască în aceiași parametri ca până acum. Nu ne mai permitem să fim nevoiți să reparăm tot timpul pentru unele decizii care nu s-au luat la timp. Clarificăm prin această hotărâre felul în care se pot construi străzile, stabilim un număr foarte decent în privința numărului de locuri de parcare care vor fi în mod obligatoriu construite”, spune primarul Marius Grecu.
Regulament clar pentru străzi
Prin completarea regulamentului urbanistic se specifică și profilurile străzilor.
”Străzile nou create în Comuna Șelimbăr prin documentațiile de urbanism legal aprobate, respectiv prin întocmirea de Planuri Urbanistice Zonale se califică în:
Străzi principale cu un profil de stradă de 7 m lățime și două trotuare de 1,20 , lățime fiecare, în cazul locuințelor colective și semi-colective.
Străzi secundare cu un profil de stradă de 6 m lățime și două trotuare de 1,20 m lățime fiecare, în cazul locuințelor individuale, cuplate și înșiruite. Până la aprobarea documentațiilor de urbanism, inițiatorul trebuie să facă dovada asigurării dimensiunii de stradă conform reglementărilor în vigoare”, se arată în document.
Prin documentațiile de urbanism legal aprobate se pot crea, conform unui studiu, și străzi cu sens unic cu lățimea de 4 m și un trotuar de 1,20 m lățime, se mai precizează.
Străzile nou create prin documentațiile de urbanism nu vor avea fundături, fiind impusă obligativitatea locurilor de întoarcere.
Mai multe locuri de parcare
Pentru imobilele cu unități locative colective/semicolective se vor asigura obligatoriu 1,5 locuri de parcare pe unitate locativă indiferent de regimul de înălțime, se arată în document. În plus, la fiecare 10 locuințe construite într-un bloc, investitorul este obligat la un loc de parcare în plus, reieșind o medie, în acest caz de 1,7 locuri de parcare pe fiecare apartament.
La locuințele individuale unifamiliale, cuplate, înșiruite se va asigura un minim de 2 locuri de parcare exterioare în incinta proprietății.
Dimensiunea unui loc de parcare va fi de minim 2,5X5 metri. Se admit parcări supraetajate, cu înălțimea maximă de 2,20 metri. Acestea nu-și pot schimba destinația.
De asemenea, interesant este faptul că cei care construiesc sunt obligați să planteze un arbore la fiecare patru locuri de parcare și să asigure un minim 20% sațiu verde din suprafața terenului construibil.
În cazul spațiilor comerciale cu funcție de servicii/comerț/birouri se vor asigura locurile de parcare după cum urmează:
– Până la 50 mp suprafață desfășurată, minim 2 locuri de parcare exterioare.
– Până la 100 mp suprafață desfășurată, minim 4 locuri de parcare exterioare
– Peste 100 mp suprafață desfășurată, minim 2 locuri de parcare pentru fiecare 50 mp.
Mai mult spațiu între blocuri
Regulamentul completat prevede că suprafața construită desfășurată a nivelului retras nu va depăși 60% din cea a ultimului nivel plin.
De asemenea, distanța minimă dintre clădirile de pe aceeași parcelă va fi egală cu înălțimea la cornișă/ ATIC a clădirii celei mai înalte pentru fațadele cu camere locuibile. ”Distanța se poate reduce la jumătate, dar nu la mai puțin de 3 meri dacă fronturile opuse nu au camere locuibile”, se arată în decizia aprobată de consilierii locali.