Noi autospeciale de intervenție pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj: „Siguranța este pe primul loc”

Marți, 26 aprilie, au ajuns pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, două autospeciale pentru prevenirea și stingerea incendiilor. Ele fac parte din proiectul „Dotare cu echipamente și facilități PSI și urgențe medicale”.

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii au semnat în data de 22 martie 2021, Contractul de Finanțare pentru realizarea proiectului „Dotare cu echipamente și facilități PSI și urgențe medicale”, cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Cele două autospeciale PSI au costat aproximativ 4.000.000 de lei.

„Costul a fost aproximativ 2.000.000 de lei fiecare, cam 4.000.000 de lei în total, 98% finanțare europeană. Toate acestea vin din programul «Dotare cu echipamente și facilități PSI și urgențe medicale»,  Programul Operațional Infrastructură Mare gestionat de Ministerul Transporturilor și s-a dovedit că sunt foarte utile. Vă amintiți incidentul cu Fly Egipt când la aterizare s-au spart la trenul de aterizare toate cauciucurile și a luat foc prin frecare. Este foarte important, siguranța este pe primul loc. Cu aceste mașini noi de pompieri întărim capacitatea aeroportului și bineînțeles că pentru clujeni și toți pasagerii reprezintă o importanță deosebită”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Directorul General al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, David Ciceo.

Proiectul „Dotare cu echipamente și facilități PSI și urgențe medicale” a constat în achiziționarea a două autospeciale PSI, o autospecială de intervenție rapidă,100 de tărgi pat, 10 costume aluminizate, 4 defibrilatoare medicale automate externe și realizarea unui poligon de antrenament PSI în cadrul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj.

Care sunt obiectivele proiectului?

Obiectivul general al acestui proiect îl reprezintă creșterea gradului de siguranţă a pasagerilor, a însoțitorilor acestora, a companiilor aeriene şi a personalului care îşi desfăşoară activitatea în perimetrul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, precum și a nivelului de încredere a acestora în capacitatea de intervenţie a personalului de salvare şi stingere a incendiilor in situaţii de urgenţă.

Ca urmare a implementării proiectului, rezultatele finale vor consta în asigurarea unor servicii de prevenție și intervenție împotriva incendiilor în eventualitatea unui incident/accident într-un timp cât mai redus, conform regulamentelor internaționale din domeniul aviației și standardelor de protecție a mediului și de asigurare a calității. Astfel, la finalul proiectului va fi asigurată dotarea aeroportului, mai precis a serviciului de PSI cu echipamente care vor duce la reducerea timpului de intervenție și creșterea capacității de evacuare a victimelor în cazul accidentelor aviatice precum și îmbunătățirea facilităților de adăpostire a personalului aeroportului pe timpul situațiilor de urgență cauzate de accidentele chimice, bacteriologice sau nucleare.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 7.741.579,50 lei din care valoarea contribuției Uniunii Europene este de 5.437.279,67 și valoarea finanțării din bugetul de stat este de 831.583,94 lei.

Pentru proiectul „Dotare cu echipamente și facilități PSI și urgențe medicale”, perioada de implementare a fost de 19 luni, respectiv între data 01.09.2020 și 31.03.2022.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura