Unii angajatori sibieni se joacă cu legea și folosesc servicii de muncă ale propriilor subordonați, fără a mai trece însă pe la ghișeele statului pentru a-și plăti taxele și impozitele aferente.
Sub acoperirea nopții, a zilelor de weekend și a impresiei că inspectorii de muncă lucrează de luni până vineri, mai mulți proprietari de brutării, service-uri auto și firme de construcții au ales munca la negru.
47 de controale
Inspectorii ITM Sibiu au efectuat, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie, un număr de 47 de controale în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă în cadrul cărora au fost identificate o serie de neconformităţi constând în: neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă, neplata drepturilor salariale, neiniţierea negocierii colective, neasigurarea utilizării echipamentului individual de protecţie, netransmiterea notificării privind substanţele chimice, evaluarea riscurilor incompletă: „Abaterile de la prevederile legale au fost sancţionate cu o amendă în valoare de 160.000 lei pentru 8 persoane identificate ca prestând muncă nedeclarată şi 27 de avertismente. Șase dintre aceste controale au fost efectuate noaptea, iar zece în zilele de sâmbătă şi duminică. Verificarea modului în care se respectă măsurile de prevenire referitoare la riscurile de contaminare cu virusul SARS-COV-2 au evidenţiat neefectuarea de către unii angajatori a triajului epidemiologic şi a informării angajaţilor, deficienţe ce au fost sancţionate cu o amendă în cuantum de 1.000 lei şi 2 avertismente“, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu.
Tunurile pe firme
În primele 9 luni ale anului 2020, inspectorii au efectuat un număr de 1.060 de controale, în vederea identificării şi combaterii muncii nedeclarate. Neregulile descoperite au dus la aplicarea unor amenzi în valoare de 2,23 milioane de lei. Cu toate acestea, se constată o scădere serioasă a numărului angajatorilor sibieni care aleg să încalce legea. „Referitor la evoluţia muncii la negru, în perioada ianuarie – septembrie 2020 au fost depistate un număr total de 135 persoane la un număr de 67 angajatori, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, când au fost depistate un număr total de 267 persoane la un număr de 118 angajatori, respectiv a anului 2018, când au fost depistate un număr total de 240 persoane la un număr de 109 angajatori“, ne-a declarat Alexandra Țintea, purtător de cuvânt ITM Sibiu.
Primirea la muncă a uneia sau mai multe persoane fără încheierea unui contract de muncă, înregistrat cel târziu în ziua anterioară începerii activității, se sancționează cu o amendă între 20.000 și 200.000 de lei. Amenzi la fel de usturătoare se percep și în cazul practicării muncii, deși contractul de muncă este suspendat sau primirii la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
Dana MUNTEANU