Noaptea, muzeele prind viață!

  Sibienii Noaptea Muzeelor in Muzeul in Aer Liber - foto Silviu POPAși turiștii au ocazia să (re)descopere muzeele din cadrul Complexului Național Muzeal (CNM) ASTRA

Anul acesta, CNM ASTRA a pregătit un program special şi dinamic pentru Noaptea Muzeelor. Toate unitățile complexului își așteaptă vizitatorii, sâmbătă noaptea, să le treacă pragul, iar intrarea va fi liberă. „Ne-am propus să avem mai multă interacțiune cu publicul vizitator, chiar de acum, de la primul eveniment al sezonului estival“, anunță directorul general Ciprian Anghel Ștefan, în opinia căruia numărul turiștilor ar putea depăși 10.000, dacă și vremea va fi favorabilă.

La Sibiu, Noaptea Muzeelor stă sub pecetea unui program variat, fără clişee, în care plictiseala nu are cum să îşi găsească loc. Vizitatorii pot urmări, în premieră, proiecţii video peste luciul lacului din Dumbravă, urmate de dansuri populare, petreceri în aer liber, căluşeri, tineri frumoşi şi plini de viaţă şi, apoi, expoziţii învăluite în mister. „Vrem să producem acte culturale de calitate și sustenabile. În 2015, Muzeul ASTRA împreună cu Consiliul Judeţean Sibiu aduc în prim plan o serie de evenimente dedicate publicului din ţară şi din străinătate. Sunt acţiuni unde turişti şi localnici deopotrivă pot să participe şi apoi să ducă mai departe toate experienţele trăite în muzeu. Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment pe care Muzeul ASTRA îl va aborda diferit faţă de alte ediţii. Anul acesta, la ediţia cu numărul XI, pregătim un program unic, marcat prin multă mişcare şi cu multe surprize pentru public”, promite managerul CNM ASTRA.

Intrare liberă

Pe 16 mai, în Noaptea Muzeelor, peste 300 de artişti şi muzeografi vor fi alături, în permanenţă, de cei care vor trece pragul Muzeului în aer liber și al celorlalte unități muzeale. Intrarea va fi liberă în toate unitățile din cadrul CNM ASTRA pe tot parcursul evenimentului. „Dacă dă Dumnezeu și vom avea parte de vreme bună, eu cred că depășim 10.000 de vizitatori“, a adăugat Ștefan.

Caravană în Ţara Secaşelor

Există o zonă pitorească în ţara noastră, încă neexplorată îndeajuns. Aici stau oamenii muncitori şi de nădejde, care se îmbracă în straie populare în zilele de sărbătoare. Iar locul a fost sfinţit cu plaiuri de legendă, în care voinicii din trecut au înălţat fortăreţe în numele Domnului. Şi cum toate acestea trebuie să poarte un nume, se numesc, pur şi simplu: Ţara Secaşelor. Noaptea Muzeelor descoperă Ţara Şecaşelor alături de sute de temerari, dornici să cunoască lucruri noi.
În 16 mai, aceştia vor parcurge următorul traseu: Sibiu – Slimnic – Alămor – Ludoș – Topârcea -Ocna Sibiului – Sibiu. Călătoria se va opri la cetatea din Slimnic, un monument trainic, construit în secolul XIV. Cetatea este prevăzută cu turnuri, capelă, turn de poartă, bastion, anexe, iar prima oară când a fost menţionată într-un document a fost în anul 1282. Apoi, caravana ajunge în satul Alămor, unde vizitatorii vor degusta alături de alți turişti produsele tradiţionale locului: pâinea şi lichiul. Caravana ajunge şi la Ocna Sibiului, loc supranumit cândva „Litoralul Ardealului“. Aici, programul cuprinde vizite ghidate în câteva ateliere meşteşugăreşti şMumia egipteana de la Muzeul Franz Binderi colecţii. Practic, participanţii au ocazia înveţe cum să confecţioneaze figurine în miniatură şi apoi să asiste la un concert al Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Invitați din Tălmaciu

Formația de dansuri populare „Datina“ din Tălmaciua luat ființă în anul 2012, la inițiativa Primăriei orașului Tălmaciu. În prezent, în acest colectiv activează în jur de 50 de copii împărțiți pe grupe de vârstă și instruiți de Livia Tarcea și Ciprian Barb, membri ai Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului“. În cadrul programului special pregătit pentru Noaptea Europeană a Muzeelor, formaţia a pregătit două suite de dansuri. Este vorba despre „Colaj de Ardeal” şi „Dans de Oaș”. Alături de grupul de dansatori vor sta solistele Alexandra Posa și Gabriela Oancea, care vor încânta audienţa cu cântece populare.

Protest pentru patrimoniu

Potrivit managerului Ciprian Anghel Ștefan, CNM ASTRA se va alătura, sâmbătă, protestului organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România pentru muzeele care sunt în pericol să dispară după retrocedări. „Vom susține acest demers. Două obiecte vor fi acoperite cu o pânză neagră și vor fi marcate printr-o fotografie și o descriere tipărită. Este vorba despre o ladă de zestre pictată, din zona Rupea, datată 1802, și o statuetă africană din abanos, din colecția Ceaușescu“, a precizat Ștefan. Totuși, el consideră că Muzeul de Etnografie Săsească „Emil Sigerus“, din Piața Mică, nu este în pericol să dispară, în condiţiile în care reprezentanţii Forumului German au promis că vor păstra muzeul şi în eventualitatea unei retrocedări. „Avem mari şanse ca respectiva clădire să rămână tot în Muzeul ASTRA, unde va fi sediul Muzeului «Emil Sigerus». Aici, la parter, sperăm să avem o sală de proiecţie de filme a ASTRA Film. Anul acesta se va finaliza procesul, din ce ştim noi, undeva în iunie sau iulie“, a conchis Ciprian Ștefan.
Ciprian Anghel ȘTEFAN | manager CNM ASTRA

„Programul este mai complex și mai diversificat decât până acum și se adresează fiecărei categorii de public. Bineînțeles, accentul cade pe publicul tânăr, cu vârste sub 30 de ani, întrucât am observat că numărul acestor vizitatori este în creștere, în timp ce mai puțini dintre cei de vârsta a doua sau a treia mai participă până la sfârșitul programului.“
Program Noaptea Europeană a Muzeelor 2015

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, orele 18.00 – 02.00
Pădurea Dumbrava, nr. 16-18

luciul lacului
orele 20.00 – 23.00 – DREAMREC / Proiecții video

scena de pe lac
orele 18.00 – 19.00 – formația de dansuri populare a Şcolii de Dans „Ioan Macrea” Sibiu
orele 19.00 – 20.00 – formația de dansuri populare „Datina” din Tălmaciu
orele 20.00 – 21.00 – Lăutarii din Clejani / live
orele 21.00 – 22.00 – trupa Domino
orele 22.00 – 22.40 – Rochițe – audio/video/lights live show

Târgul de ţară: ora 18.00- 02.00 – PARADAIZ SNDSSTM/ Sillyconductor + Glue Eyes + Rekabu/ DJ Set. Petrecere la lumina opaițelor în târgul de țară

școala din Ticera
orele 19.00 – 20.00 – proiecţie film „Rudăria“; discuţii despre morărit
orele 20.00 – 22. 00 – proiecţie filme: „Drumul unei biserici“ și „Cetăţi fortificate“

Cârciuma din Bătrâni
orele 18.00 – 19.00 – grupul „Căluşerii“ din Răşinari

Casa Hermes
orele 18.00 – 01.30
Expoziţiile: „Din cultura şi arta popoarelor lumii“; „Sibiul în alb şi negru. Fred Nuss“; „Nirai Kanai şi Onari-gami. Viaţa spirituală în Okinawa, Japonia“

Casa Artelor
orele 18.00 – 01.30
Expoziţia „Povestea lăzilor săseşti din Transilvania“ (vernisaj la ora 18.00)

Margareta LUPU
eta@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*