Noaptea Europeană a Cercetătorilor, o ediție a provocărilor

Anul 2020 fiind un an în care se impun condiții speciale de organizare, activitățile Nopții Cercetătorilor vor fi desfășurate și transmise în mediul on-line, sub formă de filme cu tematică științifică, webinarii sau jocuri interactive.

Prin Noaptea Cercetătorilor 2020, Sibiul se alătură pentru a șaptea oară celor peste 350 de centre științifice din întreaga Europă, în cadrul celui mai mare eveniment destinat științei și tehnologiei. Proiectul ”Noaptea Cercetătorilor Sibiu 2020” se înscrie în linia de finanțare a Comisiei Europene prin Acțiunile Marie Skłodowska-Curie din cadrul Programului Orizont 2020 și se află pe agenda evenimentelor extracurriculare finanțate de Ministerul Educației și Cercetării.

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu continuă și în 2020 colaborarea cu redutabile centre universitare și instituții de cercetare din România, în cadrul unui consorțiu de 15 parteneri care implementează Proiectul „Noaptea Europeană a Cercetătorilor, Doing Research at Midnight in Romania.” (Proiect H2020-MSCA-NIGHT-2020/ DoReMi-RO, GA no. 954638, https://cordis.europa.eu/project/id/954638). În Sibiu, evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, Complexul Muzeal Național ASTRA, Biblioteca Județeană ASTRA, Continental Automotive Systems Sibiu,  Marquardt Schaltsysteme S.C.S. România și Fundația Polisano. Cu sprijinul instituțiilor de învățamânt din mediul preuniversitar, programul evenimentului va fi disponibil tuturor tinerilor.

Ca și în edițiile precedente, Noaptea Cercetătorilor își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Pe data de 27 noiembrie 2020, publicul de toate vârstele este așteptat să participe virtual la webinarii sau să parcurgă un traseu al științei prin vizionarea de filme cu caracter științific.

Nici un domeniu nu a fost lăsat deoparte. Nu vor lipsi demonstrațiile cu roboți, călătoriile inițiatice în istoria cetății și multe experimente de laborator. Veți viziona povești cu arome și culori, cu iz de amintiri din casele copilăriei. Rețete valoroase de dulcețuri transilvane, rețete păstrate în caiete vechi, toate vor fi reconstituite de cercetătorii moderni. Sibienii sunt invitați în lumea celor care nu cuvântă, dar și în lumea celor pentru care cuvântul este armă în slujba dreptății.

Știința nu a intrat în izolare și vi se dezvăluie prin sunet, imagine și culoare. Descoperim din nou magia științei într-un an al provocărilor și al speranței în viitor. Cu toții am depus eforturi pentru realizarea unui eveniment online care va fi de mare interes pentru sibieni. În condiții dificile, oameni speciali au realizat multe, iar pentru aceste eforturi le mulțumim.

Programul de activități Noaptea Cercetătorilor Sibiu 2020 poate fi urmărit începând cu data de vineri, 27 noiembrie, pe site-ul Noaptea Cercetătorilor Sibiu, Facebook Noaptea Cercetătorilor Sibiu și Youtube Cercetare ULBS.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura