Noaptea Cercetătorilor 2017 la Sibiu: de la imprimante 3D, la acordarea primul ajutor | GALERIE FOTO

Toate facultățile din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, împreună cu Academia Forțelor Terestre, și-au deschis porțile pentru tineri curioși în toate domeniile.

de Cătălina STANISLAV

Evenimentul organizat de prof. univ. dr. ing. Claudiu Kifor, prorector ULBS, și membrii echipei CDI-PI a umplut din nou clădirile facultăților, vineri seară, de entuziasmul elevilor veniți să privească sau să se implice în activitățile științifice.

Facultatea de Litere și Arte, în incinta căreia au avut loc și evenimentele Facultății de Științe Socio-Umane, a stârnit interesul copiilor încă de la intrare, prin cortul medieval amplasat în holul principal. Aici au fost organizate ateliere de producere a unor replici după obiecte antice, pornind de la informația științifică, demonstrații de utilizare a unor piese de echipament militar reconstruite și alte activități interesante pentru a stârni interesul celor mici (și lucrurile devin și mai interesante dacă toată lumea e îmbrăcată în cavaler!). Facultatea de Litere și Arte a pus la dispoziție atât standuri cu cărți, cât și standuri unde copiii puteau să deguste ceaiuri chinezești și să participe la ateliere de caligrafie în cadrul departamentului de chineză. Copii de peste tot s-au înghesuit să-și vadă numele scris în caractere chinezești și să bea ceai tradițional chinezesc servit în cești tradiționale. Departamentele de limba engleză, germană și franceză ale facultății au desfășurat ateliere de traducere și scriere creativă, exerciții de limbaj și testarea unor metode alternative de învățare a limbii engleze. Departamentul de arte teatrale a avut, la rândul său, pe lângă standul de cărți, un atelier în care elevii au învățat cum să emită judecăți de valoare pe baza unor fragmente de film și teatru.

Versatil și interactiv, spațiul de la Litere și Arte a fost unul dintre cele mai vizitate anul acesta, chiar mai vizitat decât în anii precedenți. „Din punctul meu de vedere, Noaptea Cercetătorilor la Facultatea de Litere și Arte a fost un succes. N-aș vrea să spun că a fost un succes neașteptat, dar vă mărturisesc că am avut ceva emoții, pentru că anul acesta nu am mai organizat în același spațiu cu colegii de la Academia Forțelor Terestre, însă chiar și așa, numărul de vizitatori a fost mai mare decât anul trecut, ceea ce ne-a confirmat că facem bine ceea ce facem. Mă bucur de acest lucru și vreau să le mulțumesc și colegilor mei care s-au implicat în eveniment, pentru că fără ei succesul acestei acțiuni nu ar fi fost posibil”, a declarat prof. univ. dr. Andrei Terian, decanul Facultății de Litere și Arte.

R2D2, where are you?

Probabil cel mai vizitat loc a fost Facultatea de Inginerie, unde încă din curte se auzea: „Aici sunt roboții?”. Dar, pe lângă roboți, elevii și studenții au avut ocazia să fie curioși și să pună multe întrebări la multe alte standuri aliniate pe holul principal al clădirii. De la un sistem de conversie al energiei solare în energie electrică prin intermediul pilelor de combustibil tip PEM la un generator portabil de energie bazat pe electrochimia hidrogenului.

Poate acesta a fost primul loc în care am văzut atât adulți, cât și copii, așteptând la coadă la fiecare stand, ca să le fie explicat exact ceea ce se întâmplă acolo. „Aici e o imprimantă 3D. Funcționează destul de simplu, în sensul că se proiectează efectul 3D pe calculator, se procesează într-un program care transformă obiectul în coordonate, deci imprimanta tot ce știe să facă e să se ducă de la un punct la altul și să toarne o anumită cantitate de plastic”, a explicat Diana Iamandi, studentă a Facultății de Inginerie, care se ocupa de unul dintre standurile unde lumea se înghesuia să filmeze și să pună întrebări.

Colorații histologice, creme anti-îmbătrânire și lecții de prim ajutor

Un alt punct popular, dar ceva mai „serios” de data aceasta, l-au constituit activitățile Facultății de Medicină, care s-au desfășurat și în incinta Bibliotecii Universității. Clase întregi de elevi au venit să vadă cum sunt preparate anumite substanțe sau produse cosmetice, de exemplu cremele anti-îmbătrânire. La etajul I s-au aflat studenții de la SMURD, care îi învățau pe cei mici să acorde primul ajutor. Copiii erau foarte implicați, mai ales că la începutul demonstrației studenții îi întrebau dacă au avut situații în care a fost nevoie să acorde primul ajutor și nu au știut cum. Copiii au vorbit pe rând, serioși și afectați, despre experiențe personale în care unor oameni dragi lor li s-a făcut rău și cum ar fi îmbunătățit ei situația dacă știau să acorde primul ajutor atunci. Apoi, cu ajutorul manechinelor, studenții începeau demonstrațiile și copiii urmăreau atenți, după care încercau și ei, pe rând, după instrucțiunile studenților.

Sub genericul ”Întâlnire cu știința”, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, Primăria municipiului Sibiu, Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, cu sprijinul unor sponsori și al instituțiilor media din județ, printre care s-a numărat cu mândrie și Mesagerul de Sibiu, Universitatea ”Lucian Blaga”a dedicat ziua de 29 septembrie unui adevărat maraton al cercetării, cu intenția de a propune o altă viziune asupra vieții universitare și a carierei de cercetător. Programul Nopții Cercetătorilor 2017 a fost desfășurat în opt locații, toate facultățile implicându-se la capacitate maximă pentru proiectarea unui eveniment complex, atractiv și care a acționat ca un magnet pentru fiecare grup care a intrat pe porțile universității. Copiii au fost atrași cu experimente interactive, demonstrații cu roboți, ateliere de scris povești, ateliere de pictură, expoziții de carte. Minunile artei culinare au îmbiat vizitatorii cu platouri plăcut meșteșugite cu produse ale gastronomiei tradiționale din satul sibian, matematica, fizica și chimia și-au demonstrat laturile atractive. În cadrul unor demonstrații practice sibienii au învățat tehnici elementare de acordare a primului ajutor, au participat la ateliere de creație si inventică, au privit cerul pentru a înțelege calea astrelor. Latura economică a vieții de zi cu zi a constat în inițierea unor jocuri, concursuri cu premii și participarea invitaților la ateliere de prezentare și utilizare a unor aplicații informatice de natură economică.

Noaptea Cercetătorilor 2017 a fost inaugurată cu premierea echipelor de tineri cercetători participanți la Concursul ”Sibiul cercetătorilor – știință, tehnologie și cultură”. Competiția adresată tinerilor cu imaginație, pasionați de știință și cercetare a generat și în acest an interesul tinerilor de toate vârstele. Concursul a avut drept scop sporirea interesului tinerei generaţii pentru domeniile ştiinţific şi tehnic, având ca tematică exemplificarea prin tehnici vizuale a modului în care rezultatele diverselor cercetări şi experimente pot avea efecte vizibile asupra dezvoltării şi prosperităţii oraşului Sibiu. Premiile generoase, în valoare de 10.000 de lei, au fost oferite public pentru proiecte interesante, inedite și inovatoare.

În urma jurizării proiectelor înscrise în concurs au fost selectate următoarele echipe câștigătoare:

  • Premiul pentru categoria „Facultate”- Aselenizarea roboților mobili autonomi;
  • Premiul pentru categoria ”Liceu”- Pavaje din P.E.T-uri;
  • Premiul pentru categoria ”Gimnaziu”- Dynamic Lights Using Mirocontroller dsPIC;
  • Premiul „Echipa cu cea mai inovativă idee”- THE EXPLORER DRONE;
  • Premiul „Echipa cu cel mai bine realizat film de prezentare”- Jocuri distractive cu magneți & Zahărul în alimente;
  • Premiul „Echipa cu cel mai aplicativ experiment” – People counting system for public areas;
  • Premiul „Echipa cu cea mai amuzantă idee” – Racheta cu aer comprimat;
  • Premiul „Echipa cu cel mai popular proiect”- Indicator PH simplu și eficient;
  • Premiul pentru cel mai activ profesor – Cristina Moise.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura