Nicu Ștefănuță (USR/RENEW): „Labele jos de pe doctorate! Ele nu sunt pentru a vă îmbogăți și mai tare!”

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a făcut un apel la politicieni, să facă un pas înapoi și să lase doctoratele pentru tinerii care sunt dornici să urmeze o carieră în universități.

În contextul discuțiilor din spațiul public privind doctoratele realizate de politicieni pentru a avansa în funcție, deseori plagiate, europarlamentarul USR/ RENEW Europe Nicu Ștefănuță a făcut un apel la politicieni să lase doctoratele „pentru cei ce merită să le facă”.

Europarlamentarul a povestit astfel despre o exepriență trăită la o universitate străină care „i-a deschis ochii” în privința lucrărilor științifice.

„Lăsați doctoratele pentru cei ce merită să le facă! Acum 20 de ani, când am ajuns la studii în străinătate, am avut un șoc. Un profesor care mi-a citit o lucrare mi-a spus «este proastă, scrii întortochiat, nu mi-e clar ce vrei să zici». Eram obișnuit de acasă numai cu acolade. Fusesem în general un elev bun, mi-a plăcut mereu să învăț, dintr-o curiozitate nativă, nu neapărat dublată de multă muncă sau metodă. Fusesem obișnuit însă să scriu MULT. Nu contează dacă bine, nu contează dacă reflectat, dar mult era apreciat.  MULT însemna că ai citit mult. Că ai scris mult, că ai consumat cerneală și că meriți.  Țin minte că la o teză la română scrisesem 24 de pagini, reproducând idei din comentariile date la clasă. Cele 24 de pagini deveniseră legendare în rândul colegilor.

Dar comentariul profesorului străin m-a trezit la o realitate de care aveam nevoie.  Era prost. Era neclar. Era irelevant științific. Așa sunt majoritatea doctoratelor politicienilor: niște colecții de date, de informații, de maculatură”, a arătat europarlamentarul Nicu Ștefănuță, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Ești prins că ai furat, ești dat afară în secunda doi din universitate”

Politicianul a vorbit de asemenea despre plagiat, arătând că la universitățile „ca lumea”, orice furt are consecință eliminarea studentului din universitate.

„Toți cei care scriu lucrări la universități ca lumea din lume știu că o lucrare științifică are o ipoteză care trebuie analizată. Că sensul lucrării științifice este de a identifica, de a scoate la iveală un nou adevăr, util lumii întregi. Despre plagiat nici nu mai discutăm. Ești prins că nu ai citat, că nu ai atribuit, practic că ai furat, ești dat afară în secunda doi din universitate”, a mai arătat Șefănuță.

Europarlamentarul arată de asemenea că realizarea unei lucrări de doctorat necesită mii de ore de studiu și nu poate fi realizat concomitent cu meseria de politician.

„Ori titlurile lucrărilor politicienilor sunt des banale, descriptive, fără ipoteze de analizat, nici argumente de dat. Ele sunt idei alandala lipite și întinse fără noimă pe sute și mii de pagini inutile. Lucrările acestea sunt pur și simplu o pierdere a timpului tuturor. Maculatură. Hârtie irosită.

Nu poți să devii doctor cu un job atât de ocupat precum politica. Când anume ai avea timp?  Doctoratele necesită mii de ore de studiu. De umblat după cele mai noi titluri din lume, de a le citi, de a le analiza și gândi fiecare idee pe care o pui în pagină.

Ori la noi, deîndată ce devii deputat și senator se naște ideea: ‘ia să mai fac și un doctorat că nu strică’. ‘Domnu deputat, haideți la noi să scrieți, că vă ajutăm noi’. Și așa se naște un mare nimic academic. Un zero pentru știință”, a adăugat acesta.

În cele din urmă, Nicu Ștefănuță a făcut un apel la politicieni să lase doctoratele pentru oamenii „care chiar au ceva de spus”.

„Zilele astea s-au acordat premiile Nobel. Cum ajungem acolo, cum încurajăm știința reală să ajungă acolo? Cum scăpăm de ipochimene politice ce vor să își spună mândri ‘dottore’ și îi ajutăm pe oamenii care chiar au ceva de spus?

Lăsați doctoratele pentru tinerii buni care vor să demonstreze ceva lumii! Lăsați doctoratele pentru cei ce vor o carieră adevărată în universitate! Labele jos de pe doctorate! Ele nu sunt pentru a vă îmbogăți și mai tare!”, a conchis el.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura