Săptămâna aceasta este săptămâna fierbinte a negocierilor privind bugetul UE pentru anul 2023. Raportorul general al dosarului, europarlamentarul USR Nicu Ştefănuţă (Renew Europe), negociază cu Comisia Europeană şi Consiliul Uniunii Europene unde ar trebui să fie direcționați banii.
Una dintre prioritățile lui Nicu Ștefănuță este să ajute financiar Republica Moldova, care a obținut istoricul statut de țară candidată la aderarea la UE, dar nu primește fonduri de pre-aderare în 2023.
În acest sens, în urma eforturilor eurodeputatului sibian, Uniunea Europeană va ajuta Moldova cu 200 de milioane de euro, din care 100 de milioane sub formă de granturi și 100 de milioane sub formă de împrumuturi. Sunt bani meniți să ajute țara noastră vecină să iasă victorioasă din această criză energetică. Cuantumul granturilor este suma negociată de Nicu Ştefanuţă.
Astăzi, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat la Chișinău sprijinul financiar pe care Uniunea Europeană îl va acorda Republicii Moldova pentru a trece cu bine peste această iarnă: „Prin urmare, am alcătuit un pachet suplimentar de sprijin energetic pentru Republica Moldova. În primul rând, angajăm 200 de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să-și satisfacă nevoile de aprovizionare cu gaze. Acesta va consta în 100 de milioane EUR sub formă de granturi și 100 de milioane EUR în împrumuturi. Banii ar trebui să fie disponibili din ianuarie 2023. În al doilea rând, vom oferi o sumă suplimentară de 50 de milioane de euro pentru sprijin bugetar Republicii Moldova. Acest lucru va ajuta la acordarea de sprijin celor mai vulnerabili, astfel încât acesta să fie un sprijin bugetar direcționat” declară Ursula von der Leyen.
„Acești 200 de milioane de euro sunt pentru ca cetățenii din Moldova să știe că Uniunea Europeană nu îi lasă de izbeliște și că este acolo cu ei și în această criză a energiei. Republica Moldova are un guvern pro-european, angajat în reforme, dar în același timp trece prin toate crizele pe care le trăiește și Europa, de la pandemie și inflație, până la consecințele războiului din Ucraina prin primirea refugiaților și, acum, accesul și prețul ridicat al energiei. De aceea, în calitate de negociator al Parlamentului, am luptat ca una dintre priorități în bugetul UE 2023 să fie ajutorul acordat Moldovei” menționează Nicu Ștefănuță.
Negocierile finale au loc vinerea aceasta, urmând ca cele trei instutuții să bată palma privind bugetul UE al anului 2023.
Nicu Ștefănuță este europarlamentar USR.
Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și membru supleant în Comisia pentru Comerț Internațional.