Nicu Covaci a fost înmormântat miercuri seara în Cimitirul Eroilor din Timișoara

Liderul formaţiei Phoenix, Nicu Covaci, a fost înmormântat miercuri seara, în Cimitirul Eroilor din Timişoara, în prezenţa unui grup restrâns de apropiaţi, slujba fiind oficiată de Mitropolitul Ioan al Banatului.

Foto: Wikipedia

Funeraliile fuseseră anunţate public pentru ziua de joi.

„Nicu Covaci a fost înmormântat miercuri la ora 19,00, în Cimitirul Eroilor din Timişoara. Slujba a fost oficiată de ÎPS Părinte Mitropolit Ioan împreună cu doi preoţi şi un grup vocal format din artişti lirici ai Operei Române din Timişoara. Au participat cei apropiaţi, în jur de 20 de persoane. Slujba s-a făcut după rânduiala creştin-ortodoxă, fiind înmormântat cu cinstea care i se cuvine, într-un cadru decent şi atmosferă de rugăciune”, a declarat, joi, pentru AGERPES, părintele vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei, preot Ionel Popescu.

Artistul îşi dorise să fie incinerat.

Catafalcul cu trupul neînsufleţit al liderului formaţiei de rock Phoenix, Nicu Covaci, a fost depus în prima parte a zilei de marţi în foaierul Filarmonicii Banatul din Timişoara. Prin faţa acestuia sute de persoane au trecut să-şi ia rămas-bun şi să-i aducă un ultim semn de recunoştinţă.

Pe sicriul alb au fost scrise versurile cântecului „Invocaţie”, aparţinându-le scriitorilor timişoreni Şerban Foarţă şi Andrei Ujică: „Fie să renască numai cel ce har/ Are de-a renaşte, curăţit prin jar,/ Din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum,/ Astăzi ca şi mâine, pururi şi acum”. Alături, au fost expuse şi două chitare ale cantautorului, precum şi fotografii din concertele susţinute de acesta.

Foştii colegi de formaţie Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Mircea Baniciu au venit şi ei în foaierul Filarmonicii Banatul, pentru a-şi prezenta omagiul. Mircea Baniciu a subliniat că Nicu Covaci a însemnat „foarte mult” pentru el. „Momentele noastre nu au fost întotdeauna cele mai fericite, dar a însemnat oricum foarte mult, motiv pentru care iată că sunt azi aici, alături de foarte mulţi dintre oamenii care l-au iubit şi care au venit să îi aducă un ultim salut”, le-a spus Baniciu jurnaliştilor.

Ovidiu Lipan Ţăndărică a menţionat că „este un moment foarte emoţionant”. „Nicu a trecut în nemurire şi trăiesc cu senzaţia că e aici, lângă mine. E un moment plin de o încărcătură extraordinară, nu pot să realizez că nu mai este printre noi. Dar vor dăinui veşnic şi muzica şi tot ce am realizat împreună, albumele de referinţă ‘Cantafabule’, ‘SimPhoenix’, ‘Baba Novac’. O viaţă petrecută împreună, plecarea noastră din România, revenirea şi cum am fost primiţi peste tot. Toată muzica a rămas cumva în patrimoniul muzicii rock româneşti. El zboară printre stele şi (…) e nemuritor”, a adăugat el.

Membrii actuali ai formaţiei Phoenix au cântat „Cocoşii Negri” în memoria lui Nicu Covaci şi au anunţat că urmează să scoată un nou album, pentru a-i respecta dorinţa de a-şi continua drumul în muzica românească.

Şi mulţi dintre cei care şi-au trăit adolescenţa, tinereţea ori maturitatea în acordurile cântecelor trupei conduse de Nicu Covaci, care s-a confundat cu formaţia însăşi, au postat pe paginile proprii de Facebook mesaje de apreciere, amintiri, gânduri.

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, a afirmat că Nicu Covaci face parte din capitalul cultural al comunităţii timişorene, ca un artist impresionant al scenei rock, compozitor al cântecelor rămase în inima generaţiilor de ascultători şi fani ai trupei Phoenix. În onoarea artistului Nicu Covaci, UVT va denumi un spaţiu al Facultăţii de Arte şi Design cu numele acestuia.

În primăvară, Nicu Covaci a fost supus unei intervenţii chirurgicale complicate pentru extirparea unei tumori pe creier, la Spitalul Judeţean Timişoara. Artistul a încetat din viaţă pe 2 august, el fiind internat de mai multe săptămâni, în urma agravării stării de sănătate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura