Nicolae Nan, unul dintre cei mai influenți politicieni din Sibiu, a încetat din viață

Fostul lider al Partidului Democrat, Nicolae Nan, un nume cu greutate în politica sibiană decenii de-a rândul, a decedat în această dimineață, la vârsta de 85 ani.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, în Cimitirul Municipal Sibiu. Surse apropiate spun că, deși se vaccinase, Nicolae Nan s-a îmbolnăvit de COVID-19, iar asta i-ar fi provocat decesul.

„Nașul” Sibiului

Născut pe 7 decembrie 1935, în comuna Ludoș, „nașul” Nicu Nan, așa cum îi spuneau aproape toți cei care au avut de a face cu longevivul politician, a avut mereu un cuvânt de spus în administrația locală și națională în ultimii 40 de ani. Inginer de meserie, școlit la Iași, Nan a fost directorul întreprinderii Libertatea, calitate în care s-a ocupat de retehnologizarea acestei unități industriale fanion a Sibiului. Și-a început ascensiunea politică după reforma administrativă din anul 1968, fiind promovat în funcția de vicepreședinte al Consiliului Popular Județean, după care a rămas în Consiliul Județean până la Revoluția din 1989, când Frontul Salvării Naționale i-a încredințat funcția echivalentă cu cea de prefect. În mai 1990, a fost ales senator FSN de Sibiu, însă s-a întors la fotoliul de prefect pe care îl va ocupa până în 1992. Din iunie 1996 și până în iunie 2000, a condus Consiliul Județean Sibiu, pentru ca mai apoi să fie ales deputat din partea Partidului Democrat. În Camera Deputaților, Nan a activat în Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului. Înaintea alegerilor din 2004, el a anunțat că nu va mai candida pentru vreo funcție publică.

Cu toate că s-a retras oficial din viața politică, Nicolae Nan a continuat să aibă o mare influență în rândul liderilor tuturor partidelor, până la nivel de Guvern, fiind respectat pentru experiența sa în administrație și considerat un caracter puternic, serios și echilibrat.

Relațiile pe care și le-a cultivat în zona politică, dar și în mediul de afaceri, au contribuit la dezvoltarea multor proiecte în Sibiu, poate cel mai vizibil astăzi fiind sala polivalentă „Transilvania”, construită în timpul mandatului său de președinte al Consiliului Județean.

Cîmpean: „Rețin toate sfaturile bune pe care mi le-a dat”

În octombrie 2013, Nicolae Nan a primit titlul de cetățean de onoare al județului Sibiu. „Județul Sibiu este în doliu. Nicolae Nan nu mai este printre noi. Ne numărăm printre miile de sibieni care l-au cunoscut, care l-au admirat și iubit, care au colaborat cu el, care i-au fost alături în multiplele sale etape profesionale și politice. Activitatea sa în administrația publică locală, în politica locală și națională este apreciată și s-a bazat pe profesionalism, diplomație și carismă. Ni-l vom aminti ca un om tonic, activ, senin, lucid, analitic, cu viață socială de admirat, înconjurat de prieteni până în ultima parte a vieții. Nicolae Nan transmitea tuturor o bucurie de a fi și de a trăi. Longevitatea cu care a fost dăruit de Dumnezeu a făcut ca multe generații de tineri, printre care m-am numărat și eu, să îl cunoască și să învețe de la el. Știu că era un bun sfătuitor și rețin toate sfaturile bune pe care mi le-a dat de când am devenit președintă a Consiliului Județean Sibiu. Împreună cu colegii mei din instituție, în special cu cei care au lucrat aici în perioada 1996 – 2000 când a fost președinte, dar și anterior cât timp a fost director economic al CJ Sibiu, transmitem sincere condoleanțe familiei domnului Nicolae Nan. Dumnezeu să îl odihnească în pace!” este mesajul transmis de președintele Daniela Cîmpean și echipa Consiliului Județean Sibiu.

„Părintele” comunei Alma

În mandatul său de deputat, Nicolae Nan a inițiat proiectul de lege aprobat ulterior de Parlament pentru înfiinţarea comunei Alma prin reorganizarea comunei Aţel, în anul 2003. „Propunerea legislativă privind reînfiinţarea comunei Alma, judeţul Sibiu are la bază următoarele argumente: în primul rând, dorinţa locuitorilor din cele 5 sate ale actualei comune, care la referendumul organizat s-au exprimat în favoare în proporţie de 86%. Reducerea distanţei între actualul sat, reşedinţă de judeţ, de la 10 la 2 km. Comuna Alma are dotările necesare pentru înfiinţare: sediul pentru primărie, şcoli în fiecare localitate, puncte sanitare şi apă curentă, gaz şi electricitate. De asemenea, şi comuna care rămâne, Aţel, are acelaşi lucru. Potenţialul economic al comunei care se reînfiinţează, cât şi a celei existente asigură un echilibru bugetar” își motiva el propunerea legislativă, în ședința Camerei Deputaților din 16 decembrie 2003.


Nicolae Nan și-a pus amprenta asupra tranziției Sibiului din 1989 spre ceea ce a devenit azi.

Fotografii din arhiva Mesagerul de Sibiu


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*