„New Moon in Virgo” – lucrările unei tinere avrigence, expuse la Muzeul Național Brukenthal

Muzeul de Artă Contemporană va găzdui sâmbătă, 9 martie, de la ora 13.00, vernisajul expoziției „New moon in Virgo”, un proiect personal al tinerei pictorițe avrigence Ioana Tocoaie Perju. 

foto: Muzeul Național Brukenthal

Dacă încă nu ați auzit de Ioana Tocoaie Perju, e timpul să auziți. E o avrigeancă talentată și frumoasă-foc care, pe unde a trecut, a făcut furori.

Ioana se exprimă prin artă și atinge cu mare ușurință inimile și mințile celor care îi admiră picturile. Ea spune foarte clar ce simte și ce gândește, jucându-se cu forme și culori. Pânzele ei nu te pot lăsa indiferent și te îmbie să le descoperi, iar și iar.
Lucrările Ioanei pot fi admirate, începând de sâmbătă, la Muzeul de Artă Contemporană (Tribunei nr.6). Accesul este gratuit, iar expoziția va putea fi vizitată până la 31 martie de miercuri până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00
Ioana a absolvit studiile Universității de Artă și Design din Cluj Napoca, secția pictură, și încă din timpul facultății s-a remarcat în cadrul unor ample expoziții de grup precum „Diploma Show”, „Vizualia” ori proiectele universitare organizate la Centrul de Interes și Muzeul de Artă din Cluj Napoca.
Ioana trăiește și activează la Sibiu, orașul său natal, iar lucrările sale, prezente deja în numeroase colecții particulare din țară și din străinătate, vor putea fi admirate începând cu 8 martie pe simezele Muzeului de Artă contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal, situat pe strada Tribunei nr.6.
Titlul expoziției, „New moon in Virgo/ Lună nouă în fecioară” face trimitere la potențialul mobilizator al începutului, pe care Ioana îl resimte, făcând primii pași spre afirmarea sa ca artistă. Detașată de imaginea fidelă a realului, Ioana Tocoaie își vede pictura ca un poem vizual: juxtapuneri aleatorii de imagini cu simbolistică recurent feminină reunite utopic precum într-un bestiar pop art. Conceptul Ioanei gravitează în jurul propriei identități și a dorinței de a aduce în discuție, în manieră plastică, potențialul de expresie al feminității dincolo de aerul rânced al stereotipurilor – grețos de uzate – și a sloganurilor cu subterfugii misogine. Un estetism voit naiv, plăcut și agil în a ne atrage atenția se manifestă pregnant în compozițiile suprarealiste create de Ioana. Deformările anatomice voite, inserțiile decorative fragmentare, suita de obiecte casnice uzuale intercalate printre animale și elemente vegetale reale sau fantastice cu o cromatică electrizantă, redau o atmosferă bizară oscilând între real și fantastic, în aceeași manieră precum previziunile astrologice.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*