I.T.M. Sibiu a desfăşurat în acest an, în județul Sibiu, campania națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate la lucrările din domeniul construcțiilor.
FOTO: arhivă Mesagerul de Sibiu
Obiectivele acestei campanii au urmărit cu preponderență respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii și lucrătorii din domeniul construcțiilor, cu precădere în ceea ce privește prevenirea riscului de cădere de la înălțime, al surpării malurilor la lucrările de excavații; respectarea prevederilor legale și stabilirea măsurilor preventive necesare; respectarea prevederilor legale în ceea ce privește instruirea lucrătorilor din construcții, dar și supravegherea și controlul activității acestora la locurile de muncă care au fost identificate cu risc ridicat de accidentare; reducerea numărului de accidentați în accidente de muncă în sectorul Construcțiilor.
În perioada de desfăşurare a acţiunii au fost verificați 41 de angajatori fiind constatate 95 de deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere.
Pentru nerespectări ale prevederilor legale din domeniul securității și sănătății în muncă, au fost aplicate 71 de sancțiuni contravenţionale: 64 avertismente și 7 amenzi în cuantum de 34.000 lei.
De asemenea, au fost aplicate și 3 sancțiuni complementare prin care s-au sistat 2 locuri de muncă și un echipament de lucru.
Cele mai frecvente deficienţe constatate în timpul controalelor au fost: angajatorii nu au luat măsuri de asigurare/ amenajare a locului de muncă la înălțime; nu au fost luate măsuri de verificare a existentei măsurătorilor, semnalizării și îngrădirii instalațiilor electrice existente la locurile de muncă; angajatorii nu au asigurat existenta si utilizarea mijloacelor de protecție colectiva împotriva riscului de surpare a terenului prin sprijiniri de maluri, taluzări, etc.