Două necunoscute majore au mai rămas de aflat, în urma alegerilor locale din 5 iunie. Acestea au în vedere unul dintre fotoliile de viceprimar al municipiului Sibiului și un post de vicepreședinte al Consiliului Județean. Cum liberalii și Forumul German au făcut alianță în județul Sibiu, nominalizările pentru cele două funcții în administrație trebuie făcute de conducerea PNL Sibiu.
FDGR și-a prezentat echipa pentru noua legislatură, încă de luni, în timp ce PNL a amânat cu câteva zile numirile. Motivul: consultarea internă. Decizia este mai dificilă pentru liberali, din cauză că primarul confirmat Astrid Fodor nu-l dorește în echipa sa pe Răzvan Pop, candidatul PNL pentru fotoliul de primar al Sibiului și vehiculat ca viitor viceprimar. Vrea un om cu pregătire tehnică și nu un istoric. Fodor nu a nominalizat pe cine ar prefera din rândul liberalilor, însă, cel mai probabil, agreează varianta actualului viceprimar, Virgil Popa (PNL).
PSD, pe dinafară?
Liberalii trebuie să se conformeze, în condițiile în care FDGR are majoritate în Consiliul Local și nu poate emite pretenții clare la negocieri. La Consiliul Județean, misiunea este ușoară pentru PNL în ceea ce privește nominalizarea celui de-al doilea vicepreședinte al CJ. Depinde exclusiv de decizia sa. FDGR i-a nominalizat pe Corina Bokor ca viceprimar la Sibiului, și pe Wiegand Fleischer – vicepreședinte la CJ, acesta din urmă urmând să facă echipă cu Daniela Cîmpean, „asul“ PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. În mod normal, calculele FDGR – PNL ar trebui să reiasă în ședințele de constituire ale Consiliului Local Sibiu și Consiliul Județean. Însă, mai mereu, aceste ședințe de constituire au fost prilej pentru surprize. Până acum, PSD a rămas pe dinafară în ceea ce privește negocierile pentru conducerile Primăriei Sibiu și Consiliul Județean, deși social-democrații au obținut rezultate mai bune decât liberalii în municipiul Sibiu și decât FDGR în ceea ce privește votul politic pentru Consiliul Județean. PSD este a doua forță politică a județului. Totuși, liderii PSD Sibiu nu au făcut declarații oficiale până în acest moment. Nici duminică, la încheierea votului, și nici pe parcursul acestei săptămâni.
Fodor știe ce vrea
Astrid Cora Fodor (FDGR), a fost aleasă primar al municipiului reședință de județ, cu 57 la sută dintre sufragiile valabil exprimate. „Eu cred că este un cumul de factori. Faptul că am colaborat cu Klaus Iohannis, faptul că am o experienţă în administraţie, pregătirea mea profesională, programul cu care m-am prezentat, poate şi firea mea care este deschisă comunicării cu cetăţenii, sunt mulţi factori care au contribuit la alegerea mea“, a comentat Fodor, luni după-amiază, într-o conferinţă de presă. Aceasta va avea susţinerea a 12 consilieri locali FDGR şi a altor cinci de la PNL, iar în opoziție vor fi șase aleși social-democrați, de două ori mai mulți decât în legislatura trecută. „Sunt mulţumită de rezultatele pe care le-am obţinut. În primul rând, demonstrează că, chiar dacă am fi avut două tururi de scrutin, în Sibiu nu ar fi fost nevoie de două tururi de scrutin, că ieşeam din primul tur. Deci se confirmă faptul că nu erau necesare în cazul de faţă. În al doilea rând, am păstrat o majoritate în Consiliul Local, ceea ce este bine. În ceea ce priveşte această majoritate, chiar dacă ne-ar da posibilitatea să punem doi viceprimari din partea FDGR-ului, noi nu o vom face, aşa cum nu am făcut-o niciodată. Va fi un viceprimar din partea FDGR şi unul din partea PNL, deja am avut discuţii. Aşteptăm propunerea de la PNL“, a precizat Fodor. Edilul-șef va conduce Primăria Sibiu cu un viceprimar FDGR, Corina Bokor, şi cu un viceprimar ce urmează să fie desemnat de PNL. Primarul FDGR îşi doreşte un viceprimar liberal cu pregătire tehnică, în vreme ce Răzvan Pop, care a candidat la Primărie și a obținut mai puțin de 11 procente, este istoric de profesie. Varianta agreată ar putea fi Virgil Popa. „În faţa noastră stau foarte multe proiecte. Sibiul va fi câţiva ani un semi-şantier. Şi atunci este normal ca acel viceprimar să aibă pregătire tehnică. În Primăria Sibiu este nevoie de pregătire economică, juridică, tehnică. Pregătire economică am eu şi mi-ar trebui cineva pe pregătire tehnică. Eu nu spun că îl prefer pe dl. Virgil Popa. PNL are cu siguranţă şi alte persoane cu pregătire tehnică pe acea listă. Să îşi nominalizeze o persoană! Să nu interpretaţi că nu apreciez persoana lui Răzvan Pop, am avut o foarte bună colaborare când era la Direcţia de Cultură“, a spus Fodor despre Pop.
„Nu văd locul lui Pop“
„Ca meserie, un istoric, nu prea văd locul lui. Cu siguranţă, este potrivit la Direcţia pentru Cultură, la un muzeu, la Ministerul Culturii, dar nu l-aş vedea pe poziţia… nu se pune problema persoanei lui Răzvan Pop“, a subliniat Fodor. Surse din PNL susţin că, dacă nu va ajunge viceprimar, Răzvan Pop nu vrea să rămână simplu consilier local şi este posibil să demisioneze și din funcţia de președinte al organizaţiei municipale Sibiu.
Rezultatele votului politic în județ
Partidul Naţional Liberal a devenit principala forță politică la nivelul județului Sibiu, potrivit deputatului Raluca Turcan, președintele PNL Sibiu. „A fost o campanie muncită, dusă la firul ierbii, în toate localitățile județului, şi iată că a venit si confirmarea: atunci când depui efort, rezultatele se văd. Împreună cu partenerii din FDGR am decis constituirea unei majorități în administrația județului și a municipiului Sibiu. Ca urmare, PNL va propune funcția de președinte al Consiliului Județean, în persoana doamnei Daniela Cîmpean, și de vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu. În municipiul Sibiu o vom susține pe d-na primar Astrid Fodor dintr-o poziție de viceprimar. Vom propune în aceste funcții oameni integri și profesioniști care să urmărească, pas cu pas, interesele sibienilor. Am avut candidaţi buni şi dedicaţi interesului public şi vă garantăm că Daniela Cîmpean, Gheorghe Roman, Răzvan Pop, Adrian David, colegii primari și consilieri vor urmări, pas cu pas, soluții pentru dezvoltarea comunităţilor pe care le reprezintă. Le mulțumesc colegilor mei pentru consecvenţă, efort şi implicare. Niciodată PNL Sibiu nu a avut o campanie mai intensă şi iată că cele 32 de primării câștigate și votul pentru Consiliul Județean demonstrează că PNL a devenit cea mai puternică forţă politică din judeţul Sibiu”, a declarat liderul PNL Sibiu. PNL nu a reușit să câștige Primăria Sibiu, însă va avea primar și, posibil, viceprimar în celălalt municipiu, Mediaș, a pierdut Dumbrăveniul și câteva comune, dar a câștigat în mod surprinzător la Avrig.
Structura Consiliului Județean
Partidul Naţional Liberal are cei mai mulţi consilieri judeţeni la Sibiu şi va da preşedintele Consiliului Judeţean, în persoana Danielei Cîmpean, potrivit rezultatelor finale comunicate marţi de Biroul Electoral Judeţean (BEJ). PNL a obţinut 53.248 voturi pentru Consiliul Județean şi va avea 13 consilieri, preşedintele și un vicepreședinte. Printre consilierii judeţeni PNL se numără Constantin Şovăială, fost preşedinte interimar şi vicepreşedinte al CJ Sibiu.
Partidul Social Democrat (PSD) a obţinut 12 mandate de consilier judeţean, potrivit BEJ, din care un mandat prin redistribuire. Printre consilierii judeţeni este liderul judeţean al PSD, Ioan Cindrea, fost preşedinte al CJ, însă nu se știe dacă acesta dorește să-și păstreze mandatul.
Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) are opt mandate de consilier judeţean, a anunţat BEJ, din care un mandat prin redistribuire. FDGR are şi un vicepreşedinte al CJ Sibiu, în urma negocierilor cu PNL, pe Wiegand Fleischer, a anunţat liderul FDGR Transilvania, Martin Bottesch, într-o conferinţă de presă. Printre consilierii judeţeni ai Forumului se numără liderul naţional al formaţiunii, Paul Jurgen Porr, și Bottesch, fost preşedinte al CJ.
Un număr de 129.954 de sibieni au votat, duminică, candidaţii pentru CJ Sibiu. PNL a obţinut 53.248 de voturi, PSD, 45.952, iar FDGR, 30.754.
Consilieri locali
În judeţul Sibiu vor fi, în total, 798 de consilieri locali, potrivit BEJ. PNL are 340 de consilieri locali, PSD – 281, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor – 51, Partidul Mişcarea Populară – 34, FDGR – 17. Uniunea Naţională pentru Progresul României a obţinut 12 consilieri locali în judeţul Sibiu. În judeţ au fost aleşi 12 independenţi în consiliile locale. Ecologiştii au 11 consilieri locali, UDMR – 8. Cei mai puţini consilieri locali, câte doi, au obţinut Partidul Blocul Unităţii Naţionale, Partidul România Mare şi Partidul România Unită.
Sibiul a ales!
Conform listelor de candidați ale partidelor, din noul Consiliu Județean vor face parte:
PNL (13 mandate): Daniela Cîmpean, Marcel Luca, Constantin Șovăială, Simion Săsăujan, Vlad Vasiu, Gheorghe Vingărzan Sterp, Florin Adrian Popa, Florin Neag, Gheorghe Silvian Sorici, Marcela Răulea, Laszlo Attila Mihucz, Mihai Mircea și Corina Dăncilă
PSD (12 mandate): Ioan Cindrea, Mihai-Mircea Sămărghițan, Constantin Oprean, Radu Chicea, Ionel-Lucian Cioca, Ioan Terea, Răzvan-Ion Slavu, Beneamin Presecan-Gîndilă, Nicolae Avram, Ovidiu-Dionisie Nicoară, Daniel Ioan Cermonea și Mariana Tarniță
FDGR (8 mandate): Porr Paul-Jürgen, Bottesch Martin, Manta-Klemens Christine, Ungar Beatrice, Philippi Ilse, Gunesch Friedrich, Fleischer Wiegand-Helmut și Wellmann Eduard
Conform listelor de candidați ale partidelor, din noul Consiliu Local Sibiu vor face parte:
FDGR (12 mandate): Bokor Corina, Hermann Gerold, Niedermaier Helmut Paul, Gârleanu Maria, Mezei Paul, Birk Ecaterina, Lerner Helmut, Grecu Bianke Marion, Pinter Zeno-Karl, Pavel Anita, Fazakas Annemarie Ecaterina și Kiss Lorant
PSD (6 mandate): Sitterli Ovidiu-Ioan, Colceriu Elena-Manuela, Stroie Ioan, Tălău Ghiorghe, Cotârlă Liviu și Sîmtion Claudia-Mery
PNL (5 mandate): Răzvan Pop, Brunchea Mariana, Virgil Popa, Tiberiu Drăgan, Ovidiu Spătari
Primari aleși în județul Sibiu
PNL are 32 de primării, PSD – 26, ALDE – 4, FDGR și candidați independenți – câte una.
Primari municipii
Sibiu – Astrid Fodor (FDGR)
Mediaș – Gheorghe Roman (PNL)
Primari orașe
Avrig – Adrian David (PNL)
Copșa Mică – Daniel Tudor Mihalache (PNL)
Agnita – Ioan Dragoman (PSD)
Dumbrăveni – Emil Dârloșan (PSD)
Ocna Sibiului – Gheorghe Predescu (PSD)
Tălmaciu – Nicolae Basarabă (PSD)
Miercurea Sibiului – Ioan Troancă (PNL)
Săliște – Horațiu Răcuciu (PNL)
Cisnădie – Gheorghe Huja (PNL)
Primari comune
Alțîna – Ioan Bucșă (PSD)
Alma – Marius Călin (PNL)
Apoldu de Jos – Ioan Nicoară (PNL)
Arpașu de Jos – Constantin Văcaru (PNL)
Ațel – Ioan Ovidiu Aldea (ALDE)
Axente Sever – Marius Grecu (PNL)
Bazna – Lucian Scumpu (PNL)
Boița – Nicolae Mohor (PSD)
Brădeni – Liviu Modoi (PNL)
Blăjel – Marius Mărginean (PNL)
Biertan – Mircea Dragomir (PNL)
Brateiu – Elena Marian (PNL)
Bârghiș – Marius Roman (PNL)
Bruiu – Grigorie Gherghel (PSD)
Cârța – Cristin Magheru (PSD)
Cârțișoara – Vasilică Cîrțan (PSD)
Chirpăr – Eugen Feldeoiu (PSD)
Cristian – Ioan Seuchea (PNL)
Dîrlos – Ioan Lupu (PNL)
Gura Rîului – Gheorghe Călin (PNL)
Hoghilag – Nicolae Lazăr (PSD)
Iacobeni – Vasile Cori (PSD)
Jina – Vasile Beschiu (PNL)
Loamneș – Maria Greavu (PSD)
Laslea – Ioan Onea (PSD)
Ludoș – Ilie Berghezan (PSD)
Marpod – Sebastian Dotcoș (PNL)
Merghindeal – Aurel Țerbea (PSD)
Micăsasa – Sorin Popa (PSD)
Mihăileni – Ioan Schiau (PSD)
Moșna – Eugen Roba (PSD)
Nocrich – Ionel Vișa (PNL)
Orlat – Aurel Gâță (PNL)
Păuca – Nicolaie Dancu (PNL)
Poiana – Ilie Dăncilă (PNL)
Poplaca – Vasile Budin (PSD)
Porumbacu de Jos – Ioan Strava (PSD)
Racovița – Simion Olariu (PNL)
Rășinari – Bucur Bogdan (PNL)
Rîu Sadului – Florian Tara (PNL)
Roșia – Ioan David (ALDE)
Sadu – Valentin Ivan (PNL)
Slimnic – Ioan Șureanu (PNL)
Șeica Mică – Emil Urian (PSD)
Șeica Mare – Nicolae Șușa (PNL)
Șelimbăr – Marius Grecu (independent)
Șura Mare – Cornel Marin (PSD)
Șura Mică – Valeriu Ristea (ALDE)
Târnava – Norbert Pleiner (PSD)
Tilișca – Vasile Cîmpean (PNL)
Turnu Roșu – Stelian Istrate (ALDE)
Valea Viilor – Ilie Pinte (PSD)
Vurpăr – Mihail Lienerth (PSD)