Negocieri eșuate! Profesorii intră mâine în grevă

Sindicaliștii au anunțat că profesorii vor continua greva de luni. Peste 150.000 de profesori și 70.000 de angajați din personalul auxiliar vor participa la grevă. Reprezentanții profesorilor au respins oferta guvernului care consta în bonusuri de câte 1.000 de lei, de două ori pe an, pentru debutanți.

Foto: Facebook FSLI România

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat după negocierile cu Guvernul că greva profesorilor va continua.

„Greva va continua până când colegii noștri vor stopa acțiunea. Trebuie solutii pentru asta. Oferta guvernului este cea pe care am mai avut-o și acum câteva zile. În legea salarizării o să se rezolve dorința noastră. Altceva nimic. Pesonalul nedidactic, inclus în Anexa 8, va primi o creștere de 7-8 la sută la salariu. Urmează să dea Executivul un act normativ. Decizia aparține Guvernului”, a spus acesta.

„Sunt școli cu 100% dintre profesori în grevă, recomandarea este ca părinții să țina elevii acasă. Acolo unde sunt profesori care vor preda, vor supraveghea elevii veniți la școală”, a adăugat acesta, afirmând că pe masă au fost puse „doar intenții” din partea Guvernului.

Sindicaliștii au anunțat și o grevă de avertisment în universități, la care vor participa aproximativ 10.000 de angajați.

Printre universitățile care iau parte la acțiunile de prostest se numără ASE, Universitatea Politehnică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași sau USAMV din Cluj-Napoca.

Ciucă, reproșuri pentru sindicatele din educație: „Cel mai prost moment pentru grevă”

Premierul Nicolae Ciucă le-a reproșat duminică liderilor sindicatelor din educație că au ales cel mai prost moment pentru a declanșa greva generală, au declarat surse liberale pentru G4Media.

Primul-ministru le-a spus sindicaliștilor că momentul ales de ei pentru a face grevă este cel mai prost din ultimii zece ani pentru că afectează perioada de examene – admiterea la liceu și bacalaureatul.

Ciucă a mai spus că sindicaliștii trebuie să fie „raționali și așezați si mai ales sa se gândească la familiile din România, să fie corecți față de copiii care trec printr-o perioada de examene”, potrivit surselor citate.

De asemenea, premierul le-a mai spus sindicaliștilor că nu se poate organiza o grevă când se schimbă un guvern cu altul pentru că acest lucru ar conduce la instabilitate.

Oferta guvernului pentru sindicate

Oferta Guvernului pentru sindicate a constat în bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanți, bonusuri pentru profesorii din zone defavorizate și creșteri de salarii pentru personalul nedidactic.

Comunicatul integral al guvernului:

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învățământ. Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate in zone defavorizate.

Totodată, Guvernul si-a menținut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8. Guvernul își asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare si in eliminarea inechităților din legea salarizării.

În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie sa poata fi înaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare. Guvernul va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile ca Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura