Neagu: Sistemul impozitării gospodăriilor – piatră de moară la gâtul ANAF

Modificările la Codul Fiscal pregătite de Guvernul Grindeanu, referitoare la implementarea sistemului de taxare pe gospodării, complică semnificativ procedura de declarare și colectare a veniturilor la bugetul de stat, consideră deputatul sibian Nicolae Neagu.

Nicolae Neagu

„Greul va cădea pe ANAF. Va fi capabil Fiscul să gestioneze aceste schimbări, câtă vreme nu se descurcă nici măcar în sistemul simplu de astăzi? Întrebarea este justificată în condițiile în care astăzi ANAF înregistrează una dintre cele mai slabe performanțe din UE ca nivel de încasare a taxelor și impozitelor, iar relația cu contribuabilul român este marcată de un lung șir de gafe, de erori.

Ce se va întâmpla cu proiectul de reformă ANAF, extins pe încă doi ani, din cauza ritmului lent de implementare, cel prin care Ministerul Finanțelor a deschis un credit la Banca Mondială de 91,8 milioane de dolari, începând cu 2013, cu care urma să se restructureze, reformeze și să se dezvolte ANAF? Va continua sau nu? Sau, vor fi făcute modificări în contextul în care ANAF ar trebui să-și reorganizeze întreaga logistică până la 1.01.2018, în contextul noii filosofii bugetare anunțată de Ministerul Finanțelor și care ar dori să reintroducă, după modelul guvernării Năstase, impozitul pe venitul global prin acest vânturat nou proiect fiscal de impozitare a gospodăriilor?

Cum se va mări procentul fondurilor accesate la programul angajat de ANAF cu Banca Mondială, în noile condiții, când la 1.01.2017, autoritățile române au accesat doar 15,57 milioane de dolari din totalul de 91,8 milioane de dolari pus la dispoziție — adică aproximativ 17% din fondul programului pentru logistică ANAF?

Și, mai ales, pot instituțiile guvernamentale responsabile cu implementarea acestei noi filisofii bugetare să asigure deficitul de peste 30.000 de consultanți care ar trebui acoperit până la data de 1.01.2018? ținând cont că noul proiect de impozitare a gospodăriilor vorbește de un număr de 35.000 de consultanți fiscali arondați celor aproximativ 7 milioane de gospodării, în timp ce astăzi, potrivit statisticilor Camerei Consultanților fiscali există 4.121 consultanți fiscali — persoane fizice active, și 461 societăți de consultanță fiscală active”, a arătat parlamentarul liberal, într-o declarație de presă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*