Ne ard la buzunare! -Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții Consiliilor Județene ar putea primi și ei pensii speciale

SEDINTA PRIMARIDeputații au în mapă un proiect de lege privind acordarea de pensii speciale aleșilor locali: primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene care au ocupat o astfel de funcție cel puțin doi ani. Proiectul transpartinic este inițiat de 29 de deputați și senatori. Cei mai mulți dintre semnatari provin de la PSD și UDMR.

Dacă pe 1 octombrie, proiectul a primit avizul negativ din partea Consiliului Economic și Social, în data de 7 octombrie el fost avizat de către deputații Comisiei de Muncă și Protecție Socială, din care face parte și deputatul sibian Ioan Axente (PSD). Potrivit acestui proiect, nu vor beneficia de pensie specială primarii sau președinții de Consilii Județene care au fost condamnați definitiv pentru corupție, potrivit Hotnews. Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizația brută lunară. Pe de altă parte, salariile unui ales local diferă în funcție de numărul de locuitori. Cuantumul se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale.

Scandal ca și în cazul pensiilor speciale pentru parlamentari

Proiectul pentru aleșii locali a fost înregistrat pe 1 septembrie la Camera Deputaților, însă Senatul este camera decizională. Ca și în cazul parlamentarilmedalion Niculae DANCUor, inițiatorii justifică această nevoie prin faptul că aleșii nu pot desfășura alte activități în timp ce ocupă respectivele funcții și pentru a oferi „atractivitate“ acestor funcții. Amintim că în Legislativ se află în dezbatere un proiect de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari. Acesta a fost retrimis Parlamentului spre reexaminare de președintele Klaus Iohannis.

„Munca de primar mi-a mâncat viața“

Subiectul pensiilor speciale împarte în două aleșii contactați de reporterii Mesagerului de Sibiu. „Sunt în fruntea Primăriei Blăjel de șase mandate. Pot să spun că munca de primar mi-a mâncat viața. Anul acesta din cauza problemelor de sănătate am stat mai mult prin spitale decât la primărie. În administrație, salariile sunt mici, iar funcționarii sunt foarte reticenți din cauza actelor cu care lucrează. Este un stres foarte mare. Trebuie o pensie specială pentru aleși în funcție de numărul de mandate și de ceea ce au realizat. În calitate de președinte al primarilor din județ, am intervenit pentru creșterea salariilor în administrație“, afirmă Teodor Roman (PSD), primarul comunei Blăjel. Unii dintre primari cred că merită o bonificație la pensie pentru munca depusă la primărie, pentru că oricum salariile sunt mici. La pensie ar trenui să se calculeze un spor, ca și în cazul celor care lucrează în condiții speciale, este de părere Iancu Beschiu (ALDE), gospodarul din Jina. La rândul său, Gheorghe Mândreanu (PSD), primarul comunei Bârghiș, afirmă că „poate nu chiar o pensie specială, însă un spor ar fi normal la limită de vârstă. Primarii nu prea mai au autoritate și lucrăm în condiții speciale, ca și alte categorii, cum ar fi polițiștii“.

„Principiul contributivitmedalion Iancu BESCHIUății să conteze“

Nu toți aleșii locali sunt de acord să primească pensii speciale. „Aleșii trebuie tratați ca și ceilalți cetățeni. Nu este nevoie de tratament special la pensie. Cine vrea să fie primar înseamnă că își dorește. La pensie trebuie să conteze principiul contributivității“, consideră Valentin Ivan (PNL), primarul comunei Sadu. Pe aceeași poziție se situează și edilul comunei Păuca, Niculae Dancu (PNL), unul dintre cei mai vechi primari din județ. „Toată lumea muncește, iar salariile trebuie să fie pe măsura contribuției. Nu poți face diferență, chiar dacă este primar. Nu sunt de acord cu proiectul. Cel mai bine ar fi să avem salarii decente și pensii decente“, afirmă Dancu. De altfel, cei doi primari nu sunt de acord nici cu pensile speciale pentru parlamentari.

Bottesch nu se pronunță

Martin Bottesch (FDGR), cel mai longeviv președinte al Consiliului Județean Sibiu (2004-2012), susține că „nu pot să mă exprim până nu mă lămuresc“.medalion Toader ROMAN

Cumul de pensii?

Un caz special este cel al politicienilor sibieni care, de-a lungul timpului, au fost și primari sau vicepreședinți ai Consiliului Județean și parlamentari. Ilie Stoica (actualmente PNL) a fost primar al Avrigului, apoi senator al zonei. În aceeași categorie se află și Gheorghe Frăticiu (PSD), primar de Avrig și acum deputat. În aceeași situație s-a aflat și Dionisie Bucur (PSD), primar al Mediașului și senator de Mediaș, care între timp a decedat. Totodată, actualul și fostul senator Nicolae Neagu (PD, acum PNL) a îndeplinit pentru o scurtă perioadă și funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu. Printre posibilii beneficiari ai pensiilor speciale de ales local și parlamentar s-ar putea regăsi și cei menționați mai sus.

Argumentul lui Frăticiu

În final, trebuie spus că nici unul dintre parlamentarii sibieni nu se află printre inițiatorii proiectului de lege pentru acordarea de pensii speciale pentru aleșii locali. În schimb, proiectul de lege prin care parlamentarii își dăruiesc pensii speciale a fost semnat de către deputații de Sibiu Ioan Axente (PSD) și Gheorghe Frăticiu (PSD), precum și de senatorii de Sibiu Viorel Arcaș (PSD) și Sorin Ilieșiu (ALDE). „Eu, personal, am votat legea şi o voi vota şi a doua oară. La ora actuală, din acest punct de vedere, există o oarecare discriminare între puterea legislativă, care face legi, şi reprezentanţii căreia nu beneficiază de asemenea pensii speciale, şi cea executivă (magistraţii, de exemplu), care beneficiază de asemenea pensii. La fel ca aviatorii, de exemplu, angajaţii din sistemul de siguranţă naţională etc. Trebuie precizat că în alte ţări UE, precum Germania şi Franţa, beneficiază deja de o asemenea lege. Voi susţine acelaşi lucru şi pentru primari şi viceprimari. Parlamentarii şi aleşii locali beneficiază doar de indemnizaţii, practic nu le merge vechimea. Şi eu, personal, primesc o indemnizaţie fixă, indiferent de vechime”, motivează Frăticiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura