Naționala noastră de la Sibiu. 29 martie 1989: România – Italia 1-0

30 de ani de la cel mai tare meci jucat de naționala României la Sibiu se împlinesc astăzi, 29 martie. În 29 martie 1989, România generației de aur învingea, pe stadionul Municipal din Parcul Sub Arini, Italia lui Giuseppe Bergomi, Franco Baresi, Roberto Donadoni, Paolo Maldini sau Roberto Baggio, nume de legendă în fotbalul mondial.

Avea să fie cea mai puternică întâlnire fotbalistică găzduită în istorie de orașul Sibiu, mai ales că Bergomi și Baresi erau campioni mondiali în 1982 în Spania, cu Squadra Azzura.

A fost, în primul rând, o sărbătoare pentru aproape 25.000 de iubitori ai sportului-rege prezenți în tribunele vechiului Municipal sibian și o lovitură de imagine foarte importantă pentru comunitatea sibiană. Suporterii s-au înghesuit la stadion cu câteva ore înainte de începutul partidei, care era programat pentru ora 17. Putem spune că am asistat la o mică părticică din istoria echipei naționale și poate, mai important, am văzut pe viu nașterea celei mai bune generații din istoria fotbalului românesc, care în 1994 a ajuns la un pas de a disputa o semifinală de Mondial cu Brazilia, cea mai bună națională de pe glob din istoria fotbalului (am pierdut în sferturi cu Suedia la Campinatul Mondial din Statele Unite ale Americii 1994). Din păcate, nici până în ziua de astăzi, sibienii nu au mai avut norocul să vadă în orașul lor o partidă de asemenea calibru.

Meciul de la Sibiu poate fi înscris pe certificatul de naștere al celei mai bune generații din istoria fotbalului românesc, în centrul căreia avea să stea Gică Hagi / foto: Gazeta sporturilor

Regalul fotbalist a fost unul de înaltă ținută. Italia venea la Sibiu cu tot ceea ce aveam mai bun la acea vreme, în perspectiva găzduirii Campionatului Mondial din 1990. Pe de altă parte, în reprezentativa României evoluau fotbaliști ca Silviu Lung, Dan Petrescu, Ștefan Iovan, Gheorghe Hagi sau Marius Lăcătuș. După două luni, cu acești fotbaliști în echipa de start, Steaua București avea să joace finala Cupei Campionilor Europeni, pe Nou Camp, cu nimeni alta decât AC Milan, echipa tripletei olandeze Marco van Basten, Ruud Gullit și Frank Rijkard.

Sibiul, paralizat pentru o zi

Încă din momentul anunțării desfășurării partidei la Sibiu, interesul a fost unul extrem de important pentru sibieni. Se poate spune că Stadionul Municipal a găzduit cel mai mare aflux de spectatori din istoria existenței sale. Pregătirile au început cu mult timp înainte, arena a fost cosmetizată pe măsura unui asemenea unui eveniment, steagurile tricolore străjuiau tribunele, iar condițiile de televizare a partidei au fost speciale. Partida a fost transmisă și în Italia de Rai Due. Înaintea meciului, spectatorii au asistat la un adevărat spectacol: mingea a fost adusă la centrul terenului, din cer, de un parașutist echipat cu o parașută în culorile noastre naționale, a existat o paradă a portului popular autohton, o fanfară a intonat imnurile naționale ale celor două reprezentative, conform protocolului existent la nivel de UEFA și FIFA, iar atmosfera a fost una propice marilor meciuri internaționale. Bineînțeles, un rol important în organizarea acestui meci l-a avut Nicu Ceaușescu, fiul fostului dictator Nicolae Ceaușescu, care, în acea perioadă, era prim-secretar al județului. Acesta își preluase funcția cu doi ani înainte, în 1987. Naționala a fost cazată la Hotel Parc, în timp ce italienii stăteau la vila Partidului din parcul Sub Arini, la câțiva metri de stadion. Pentru a-i deconecta pe tricolori de la tensiunea meciului, selecționerul Emeric Jenei i-a dus pe tricolori să viziteze Grădina Zoologică din oraș, și pe atunci unul dintre punctele de atracție turistică din județul Sibiu.

IOAN OVIDIU SABĂU | mijlocaș: „Era o emulație fantastică. Nici până în ziua de azi nu știu cum de am putut să aducem Italia pentru un amical. Nu știu cum puteam să jucăm cu ei. Pe acea vreme, echipele uriașe veneau foarte greu în est pentru a juca un amical. Să nu uităm că noi nu reprezentam nimic atunci. Se forma o generație, îns㠃nu eram calificați la turneul final. Pentru noi a fost un meci de referinţă. Eu eram foarte tânăr şi era un gol important pentru mine. Ţin minte că a fost o incursiune pe partea dreaptă, iar când m-am văzut singur cu Zenga, am tras în partea stângă, era un loc liber acolo.“

 

 

Naționala, de trei ori la Sibiu

De-a lungul timpului, naționala României a jucat trei partide în județul Sibiu, toate întâlniri amicale și toate pe stadionul Municipal din Parcul Sub Arini. În 1985 a avut loc partida România – Polonia (0-0), în 1988, România – Israel (3-0) și, desigur, România – Italia (1-0). Multe? Puține? Vă lăsăm să apreciați. Însă toate au avut loc în perioada comunismului și nimic de o asemenea anvergură nu s-a mai întâmplat de atunci.

Mesagerul de Sibiu vă propune, în suplimentul special editat împreună cu ediția de astăzi, să remomorăm istoria acestor partide istorice, să vedem ce fotbaliști de legendă au jucat pe Municipalul sibian și care au fost traseele lor în cariera sportivă, să cântărim mai bine importanța acestor partide din anii ‘80 și, de ce nu, să retrăiți sufletește momente pe care le-ați petrecut la aceste partide.

A murit o parte din noi. Bătrânul Municipal, după 30 de ani

În aceste zile, stadionul Municipal se află în plină reconstrucție. Și-a pierdut peluzele și tribuna mică, însă tribuna oficială a rămas în picioare, fiind în plină modernizare. Odată cu demolarea, s-a șters imaginea care ne amintea de vechiul Municipal, însă trăirile și emoțiile legate de partidele care s-au desfășurat aici sunt încă vii în sufletul suporterului sibian. Să sperăm că stadionul va fi reconstruit cât mai repede, iar noul Municipal, indiferent de cum se va numi el, să găzduiască din nou partide ale echipei naționale.

foto: Tiberiu Mitrea


Cosmin PAL

One Comment

  1. Pingback: Sibiu | Ziarul Mesagerul – TRICOLORII LA SIBIU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura