Biserica a închinat Sfântului Ioan Botezătorul şase sărbători: Zămislirea – 23 septembrie; Naşterea – 24 iunie; Soborul – 7 ianuarie; Tăierea capului – 29 august; Prima şi a doua aflare a capului – 24 februarie; A treia aflare a capului – 25 mai.
FOTO: crestinortodox.ro
Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia, potrivit creștinortodox.ro.
Elisabeta, mama să, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea să a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu.
Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.
Despre o lungă perioada din viață Sfântului Ioan Botezătorul nu există informații.
Sfântul Ioan Botezătorul vine la existența că răspuns al lui Dumnezeu la rugăciunile părinților lui, Zaharia și Elisabeta. În Evanghelia după Luca ni se descoperă că „erau amândoi drepți înaintea lui Dumnezeu, umblând fără prihană în toate poruncile și randuielile Domnului. Dar nu aveau nici un copil, deoarece Elisabeta era stearpă și amândoi erau înaintați în zilele lor” (Luca 1, 6-7).
Nașterea să a fost vestită de îngerul Gavriil (Luca 1, 13-17). Pentru că Zaharia nu da crezare celor vestite de înger, a rămas mut până la punerea numelui fiului sau. Potrivit tradiției, pruncul trebuia să ia numele tatălui, însă Elisabeta îi anunță că numele copilului va fi Ioan. Pentru că nici rudele acestora nu purtau acest nume, i s-a cerut părerea lui Zaharia. Această a scris pe o tăbliță: „Ioan este numele lui” (Luca 1, 63).
Ioan Botezătorul se naște cu 6 luni înainte de nașterea lui Iisus, în cetate Orini. Mântuitorul a spus, așa cum se arată în Evanghelia după Matei, capitolul 11, versetul 11 că „dintre cei născuți din femei nu este unul mai mare decât Ioan Botezătorul”.
Sfântul Ioan este numit Inaintemergatorul Domnului pentru că a pregătit venirea Mântuitorului în lume, mărturisindu-L drept răscumpărător al păcatelor întregii lumi. Mesajul principal pe care îl transmitea Ioan era „Pocăiți-va, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”. Cei care renunțau la păcate erau botezați de el în Iordan. Este cel care L-a botezat și pe Hristos. Ioan Îl recunoaște drept Mesia – „Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii” – și mărturisește că el ar fi avut nevoie să fie botezat de Iisus, iar nu invers, pentru că Iisus nu avea nevoie de pocăînță. Primește însă cu smerenie să Îl boteze pe Domnul la cererea Acestuia, moment în care vede cerurile deschizându-se și aude mărturia dumnezeiască: „Tu ești Fiul Meu Cel iubit, întru Ține am binevoit”, și pe Duhul Sfânt în chip de porumbel pogorându-Se deasupra lui Iisus (Matei 3, 13-17).
Continuă AICI: