De la începutul lunii mai şi până în data de 21 decembrie, Biserica Evanghelică CA Sibiu (Biserica Sf. Maria) din Piaţa Huet va găzdui, o serie de 62 de concerte, în fiecare vineri de la ora 12:00 și sâmbătă de la ora 19:00, din cadrul proiectului Muzică în Biserica Evanghelică.
Foto: Arhivă
Parohia Evanghelică C.A. Sibiu și-a propus ca și în anul 2024 să continue tradiția concertelor de orgă din Catedrala Evanghelică C.A. Sf. Maria din Piața Huet FN. În Biserică sunt funcționale 4 orgi mici poziționate în locații diferite și orga mare Sauer, care va acompania o parte dintre concertele acestui proiect, aceasta fiind complet restaurată. Acest lucru ne perimite o varietate mare de sunete, acustică și diferite spații de organizare.
Printre artiștii invitați și care au și confirmat participarea anul acesta se numară: Brita Falch Leutert, Jürg Leutert, Erika Klemm, Monika Robescu, Előd Gabor, Thomas Greif (Germania), Willibald Guggenmos (Germania), Melinda Samson, Noemi Miklos, Karl Schmidt (Germania), Wolfram Hoppe (Germania), Greta Vaias, Markus Piringer, Bernhard Barth (Germania), Kirstin Maria Pientka (Germania), Horia Dumitrache, Bernhard Barth (Germania), Matthias Wamser (Elveția), Gert Anklam (Germania), Volker Jaekel (Germania), Gabriel Silișteanu, Nicolae Simonov, Maximilian Braisch, Theresa Braisch și mulți alții.
Și în acest an publicul se va bucura de prezența corurilor internaționale și anume :
Corul din Marienkirche Schmähingen (Germania) sub conducerea dirijorului Dietrich Höpfner,
Jubilate Choir – cor premiat care a fost format în 1995 și are în prezent aproximativ 40 de membri. Corul este cunoscut pentru repertoriul său distractiv, standardul înalt de performanță și simțul distracției,
St. Matthew’s chamber choir (Suedia) – corul este format din aproximativ 35 de membri, iar repertoriul este larg și variat. Corul susține concerte regulate, adesea împreună cu orchestra congregației, Orchestra Simfonică a Sf. Matei. Corul își are originile în Corul bisericii lui Matthew, care a fost început încă din 1906 de cantorul Carl Gentzel.
Kirchenmusikhochschule Halle (Germania) – corul de concert include până la 90 de cântăreți. În fiecare an, două până la trei concerte cu lucrări de oratoriu, precum și un turneu de concerte în principal cu literatură a capella fac parte din programul corului de concerte. Ansamblul este condus de prof. Peter Kopp.
The New Choir Alt-Schöneberg (Germania) – ansamblu format din aproximativ 100 de cântăreți. Accentul este pus pe marile oratorie cunoscute din perioadele baroc, clasic și romantic. „Messiah” de Händel, „Requiem german” de Brahms și „Nelson Mass” de Haydn au fost în program în ultimii ani, la fel ca descoperiri precum „A Child of Our Time” de Michael Tippett. Pe lângă oratoriile mari, există forme mici, fine: cântece și cantate ale unor compozitori cunoscuți și mai puțin cunoscuți, precum și muzică de orgă din diferite epoci și țări de origine.
O parte din programul muzical vor fi piesele selecționate dintre cele recuperate din arhiva Episcopiei Bisericii Evanghelice de către Leutert Jürg, care coordonează activitatea de inventariere a arhivei. Repertoriul unor concerte va include atât piese de muzică săsească veche, cât și piese din repertoriul clasic de muzică de cameră.
Biletul de intrare este de 20 lei pentru adulţi pentru concertele care vor avea loc în zilele de sâmbătă, copiii sub 12 ani având gratuitate, iar intrarea este gratuită pentru concertele din zilele de vineri.
Biletele pot fi achiziţionate din chişocul aflat în Ferula Bisericii.
Evenimentele se înscriu în cadrul proiectului “Muzică în Biserica Evanghelică” şi este cofinantat de Primăria Municipiului Sibiu.