Muzeul Covoarelor Anatoliene din Izmir va găzdui o sală dedicată covoarelor „de Transilvania”

Zilele trecute, o delegație compusă din Lucien Arkas, Mujde Unustasi, directoarea centrului cultural Arkas din Izmir (ce cuprinde și un muzeu al covoarelor anatoliene) și Altug Onder, expert în covoare, au făcut o vizită de documentare în Transilvania, însoțiți de specialistul Ștefan Ionescu.

FOTO: Muzeul Național Brukenthal

Oaspeții au vizitat mai întâi Bistrița, admirând replicile covoarelor anatoliene din Biserica Evanghelică recent deschisă în urma amplelor lucrări de renovare.

A urmat apoi Sighișoara, Biertan și Mediaș unde oaspeții turci au putut cunoaște aspecte legate de covoarele păstrate în bisericile sașilor transilvăneni, iar apoi Muzeul Național Brukenthal.

Ștefan Ionescu a declarat: „La Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, după o scurtă întrevedere cu managerul Alexandru Chituță, ce a prilejuit un schimb de publicații, delegația din Turcia a vizionat covoare din colecția muzeului fiind impresionați de condiția deosebită a pieselor.

La recomandarea domnului manager se află în lucru catalogul colecției de covoare a Muzeului Național Brukenthal. Periplul transilvănean s-a încheiat cu zona Brașovului unde oaspeții turci au putut admira covoarele de la Hărman și Sânpetru și mai ales pe cele din colecția excepțională din Biserica Neagră. Aici, prin amabilitatea doamnei Dr. Agnes Ziegler, curatoarea colecției, au putut viziona piese cu caracter de unicat păstrate în depozitul parohiei”.

În urma acestei vizite, Arkas a decis extinderea colecției muzeului covoarelor anatoliene unde va fi organizată o sala dedicată Covoarelor “de Transilvania” pentru a face cunoscută în Turcia amploarea fenomenului legat de prezența covoarelor anatoliene de perioadă otomană, păstrate în bisericile sașilor transilvăneni. În același timp se va realiza o prezentare video pentru a ilustra acest fenomen unic.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*