Muzeul ASTRA participă la Zilele Europene ale Patrimoniului

Muzeul ASTRA va participa la Biertan în data de 21.09.2021, la evenimentul organizat de Primăria Biertan cu acazia Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Foto: Muzeul ASTRA

Implicarea Muzeului ASTRA în zonele rurale din județul Sibiu se face de ani buni, dar de data aceasta, într-un sit UNESCO, prin atelierele organizate, vom prezenta comunității și invitaților metode eficiente de prezervare a patrimoniului construit, întreținerea mobilierului interior și multe altele, transformând întreținerea construcțiilor dintr-un sit UNESCO și nu numai într-un hobby sau într-o activitate recreativă în timpul liber.

Suplimentar vom prezenta ceea ce se întâmplă deja la Casa Artelor, Centrul de activități și resurse regionale, prin certficarea competențelor meșterilor în construcții pentru lemn, zidărie și tâmplărie, asigurând astfel un viitor pentru aceste meșteșuguri, plasarea pe o piață emergentă și conservarea peisajului rural din România cu potențial uriaș de dezvoltare sustenabilă.

Atelierul de dulgherie va prezenta o variantă clasică și eficientă de debitare a materialului lemnos de esență tare din lemn de stejar, prezentându-se durabilitatea produsului rezultat prin această tehnică, respectarea principiilor de calitate în restaurare și asigurarea, pentru viitor, a unui tipar arhitectural specific perioadelor medievale de pe meleagurile Văii Târnavelor.

Foto: Muzeul ASTRA

Mare parte din construcțiile din Biertan prezintă porți și portițe de acces orginale, cu probleme de conservare, estetică și rezistență, astfel soluții fezabile pentru dezvoltarea de viitoare ateliere interactive le va oferi atelierul de cioplit manual, a unor stâlpi pentru strucutra de rezistență a porților de acces. Completăm cu atelierul de realizare a unei uși parchetate tipice zonei Biertan și în proximitate, și în acest caz prezentându-se importanța păstrării elementelor de peisaj cultural al gospodăriilor din zonă.

Fiecare fațadă avea la ferestre un element cu dublu rol și anume oblonul care, pe lângă componenta estetică, avea clar și are o componentă de funcționalitate, asigurând o eficiență termică în timpul verii pentru interiorul camerelor de locuit și protejarea de curenții de aer exteriori. Vom prezenta prin atelierul propus modalități ușoare de restaurare și de întreținere a acestor obloane, asigurând un viitor al plasticii fațadelor dintr-un sit UNESCO.

Componenta obiectuală va fi punctată prin atelierele de restaurare a mobilierului săsesc, a stratului pictural, pentru ca locuitorii să afle și să experimenteze tehnici de întreținere a inventarului interior tradițional. Nu-i uităm pe cei mici, ateierul de pictură pe lemn fiind o introducere în tainele moștenirii culturale și asumarea acesteia de la cele mai fragede vârste.

Muzeul ASTRA trăiește pentru patrimoniu și se asigură că moștenirea culturală va avea un viitor lung. La nivel local, Consiliul Județean, prin Muzeul ASTRA, se implică și se va implica pentru viitorul patrimoniul material și imaterial din județ. La nivel central, Ministerul Culturii a demarat în ultimul an instrumente de finanțare clare pentru ca peisajul cultural, siturile UNESCO să fie protejate, restaurate și valorizate pe termen mediu și lung. Putem crede astfel că viitorul moștenirii culturale este asigurat și mai ales dezvoltarea locală generată de aceasta.

Foto: Muzeul ASTRA

 

Implicarea în comunitățile.rurale a Muzeului ASTRA este susținută prin parteneriatul strategic cu CEC Bank și vizează susținerea valorilor patrimoniale materiale și imateriale, adaptabilitatea lor la.prezent și construirea direcțiilor viitoare.

Ateliere  interactive 

Biertan, Sâmbătă, 21 Septembrie, 2021

Orele 11.00-18.00 

Ateliere cu participarea Muzeului ASTRA

Coordonatori ateliere: Lucian Robu, Gabriel Ciolan

Ateliere de  dulgherie

Ateliere pentru debitarea a materialului lemnos, utilizat în structuri constructive,   realizare grindă din esență stejar,  utilizând ferestrăul vertical

Ilie Pascu, Ion Pascu

Atelier de cioplit și de  fațețat pentru  realizarea  stâlpilor de ușă parchetată,   esență stejar

Ciprian Avram, Gheorghe Ritivoi

Ateliere de tâmplărie și ateliere de restaurare mobilier

Atelier de realizare a unei uși parchetate, pe dimensiunile unei rame martor, datată secol XVIII

Meșter Aurel David

Ateliere de  confecționare a obloanelor specifice satelor săsești, utilizând tiparele vernaculare recuperate.

Mihai Dragomir

Atelier de restaurare a mobilierului săsesc – ladă de zestre dată 1911/ scaune săsești

Restaurator: Nicolae Potcovel

Atelier de restaurare a stratului de pictură pentru componentele  policrome ale mobilierului săsesc;

Atelier de pictură pe mobilier săsesc

Ana Maria Nicolae

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*