Muzeul ASTRA expune la Muzeul Țăranului Român din București

Muzeul ASTRA este prezent la București în cadrul unei expoziții organizate de Muzeul Țăranului Român.

Foto: Facebook Muzeul ASTRA

În cadrul expoziției Muzeul ASTRA prezintă 18 bunuri culturale specifice bogatului patrimoniu textil sibian, de la țesături cu rol ceremonial, de sărbătoare și de uz, la fascicule cu mostre de țesături, evidențiind astfel, bogăția alternanței cromatice și rafinamentul compozițiilor decorative ca rezultat al tehnicilor de țesut locale.

Un ansamblu cu 20, respectiv 19, mostre de țesături care aparține ,,Albumului artistic reprezentând 284 Broderii și țesături după originale țărănești, întocmit prin încredințarea comitetului regiunei agricole române în Sibiu, de Dimitrie Comșa, profesor la seminariul Andreian și president al reuniunei”, publicat în anul 1904.

Foto: Facebook Muzeul ASTRA

Mostrele de țesături sunt realizate „timp de câteva luni” de femei angajate în cele trei ateliere organizate de Dimitrie Comșa după expoziția dedicată industriei casnice textile din anul 1902. Cele două fascicule sunt prinse cu ținte aurii de carton negru pe care este scris cu litere aurii ,,Din Ornamentica Română”

Fasciculele reproduc modele „străvechi și foarte vechi” din zona Sibiului.

Foto: Facebook Muzeul ASTRA

O planșă cu cinci mostre de țesături din Albumul de broderii și țesături românești cules și editat în 1905 de Minerva Cosma, reprezentantă a ,,Reuninunii femeilor române din Sibiu”.

Albumul alcătuit din „20 de cartoane” cu modele sistematizate în două caiete, a fost prezentat publicului în expoziția inaugurală a Muzeului Asociațiunii din19 august 1905.

Foto: Facebook Muzeul ASTRA

„Muzeul ASTRA are onoarea de a expune alături de partenerii săi la 35 de ani de la redeschiderea la Muzeului Național al Țăranului Român, în cadrul proiectului expozițițional ,,Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România – element de patrimoniu cultural imaterial UNESCO” . Expoziția reunește patrimoniul etnografic textil al unor muzee de prestigiu din întreaga țară, Muzeul Țăranului Român București, Muzeul Olteniei Craiova, Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamț, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare și Muzeul Maramureșan Sighetul Marmației într-o incursiune temporală și spațială care pune accent pe varietatea tehnicilor de țesere a covoarelor și scoarțelor românești” transmit reprezentanții Muzeului ASTRA.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 23 martie la Muzeul Național al Țăranului Român, în sala „Noua Galerie.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura