Dansurile tradiționale din diferite colțuri ale Europei pot fi descoperite la Sibiu, unde Muzeul ASTRA a deschis o expoziție dedicată patrimoniului cultural intangibil european.
„Dansul – patrimoniul intangibil european în mișcare” este un proiect ambițios, cofinanțat prin programul Europa Creativă al UE, care va rămâne deschis până la sfârșitul anului 2025.
Expoziția explorează diversele manifestări ale dansului în context cultural european, din perspectiva colaborării comunităților patrimoniale de dans documentate de specialiștii implicați în proiect.
La expoziție sunt prezentate obiecte din colecția și recuzita Muzeului ASTRA și din colecții private – instrumente muzicale reprezentative pentru repertoriul european, precum: armonica, saxofonul, taragotul, cobza, cavalul, fluierul și toba, piese de port popular specifice Rucărului, dar și elemente vestimentare regăsite în manifestarea dansului.
La vernisaj a avut loc primul eveniment de practică de dans, susținut de Ceata de feciori din Rucăr, alături de care invitații au jucat Fecioreasca, Poșovoaica (Hațegana), Șchioapa (Învârtita) și Jiana, descoperind tehnicile de dans, linia melodică și strigăturile specifice comunității.