Muzeul Asociațiunii poate fi vizitat gratuit cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului

Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o ocazie excelentă pentru a descoperi tezaurul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Biblioteca este singura instituție publică din județul Sibiu înscrisă în calendarul ediției de anul acesta a Zilelor Europene ale Patrimoniului, prin organizarea a două evenimente care au rolul de a aduce publicul mai aproape de patrimoniul cultural autohton și european.

Palatul Asociațiunii, în care funcționează corpul A al bibliotecii, are astăzi porțile deschise până la ora 17.00. Oaspeții sunt îndrumați în Compartimentul Colecții Speciale, în Muzeul Asociațiunii sau în sala festivă, spații care găzduiesc remarcabile obiecte și documente, toate cu valoare de patrimoniu.

„Tema propusă pentru acest an de Zilele Europene ale Patrimoniului, ‘Biblioteca, arhiva – trezorieri de patrimoniu cultural’, ne oferă un bun prilej de a invita oamenii să viziteze nu doar monumente istorice, dar și să consulte colecțiile de documente rare, speciale, cu valoare inestimabilă, care se află în aceste trezorerii ale culturii și istoriei. În custodia Compartimentului Colecții Speciale, se află peste 60.000 de unități de bibliotecă. În Muzeul Asociațiunii, sunt expuse materiale documentare și obiecte care au aparținut Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român: adeziuni ale unor comunități sibiene la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918; fotografii cu soldați români pe front în Primul Război Mondial; corespondență legată de editarea primei ediții a Enciclopediei Române; obiecte etnografice și arheologice; producția editorială a Asociațiunii”, explică directorul Silviu Borș.

Muzeul Asociațiunii

Tot în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, conducerea BJ ASTRA Sibiu, în colaborare cu Primăria comunei Bazna și Școala Gimnazială Bazna, inaugurează o bibliotecă publică în Bazna și organizează simpozionul „Rolul bibliotecii publice în viața comunităților rurale”.

Lansate în anul 1985, Zilele Europene ale Patrimoniului au fost organizate începând cu anul 1999, ca inițiativă comună a Comisiei Europene și a Consiliului Europei. Cele 50 de țări semnatare ale Convenției culturale europene iau parte la Zilele Europene ale Patrimoniului, oferind vizite la noi comori culturale și deschizând clădiri istorice care sunt în mod normal închise publicului.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura