Municipiul Sibiu intră în carantină pentru două săptămâni

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat că municipiul Sibiu va intra în carantină începând de luni, 16 noiembrie, ora 00,00, această măsură fiind dispusă pentru o perioadă de două săptămâni.

Carantina se va aplica și în Șelimbăr, Cisnădie – cartierul Arhitecților, orașele Cisnădie și Tălmaciu. Decizia a fost luată astăzi, într-o şedinţă de urgenţă, la care a participat şi vicepremierul Raluca Turcan.

Începând de luni, pentru a intra și a ieși din municipiul Sibiu, dar și pentru deplasările în interiorul orașului, va fi nevoie de completarea unei declarații pe proprie răspundere. Vor putea ieși din case sibienii care se încadrează în situații speciale legate de serviciu sau asigurarea asistenței medicale. Persoanele vârstnice vor avea prioritate la cumpărături zilnic, între orele 10.00 și 13.00. Marile magazine, terasele și mall-urile vor fi închise, iar celelalte magazine vor putea fi deschise cel mult până la ora 20.00, cu respectarea distanțării fizice prin asigurarea unui spațiu de 8 mp pentru fiecare persoană. Slujbele religioase se vor desfășura doar în spații deschise.

Conform GCS, judeţul Sibiu se situează pe primul loc în ţară în ce priveşte rata de infectare, situată vineri la 7,78 la mia de locuitori, în creştere faţă de ziua precedentă, când s-a înregistrat 7,4 la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului Sibiu au fost confirmate pozitiv un număr de 470 de persoane.

Vicepremierul Raluca Turcan, liderul PNL Sibiu, a anunţat, astăzi, că directorul DSP, Gabriel Budescu, a demisionat, dar şi că aşteaptă şi demisia directorului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, medicul Liliana Coldea. „Aştept şi demisia managerului Spitalului Judeţean”, a spus Turcan, citată de Agerpres.

Cele două demisii anunţate de către Turcan vin după ce Guvernul a decis, în şedinţa de aseară, eliberarea lui Rareş Macrea din funcţia de subprefect al judeţului Sibiu.

Raluca Turcan: „Am ajuns într-un punct care reclamă măsuri mult mai stricte, iar obiectivul lor îl reprezintă protejarea vieții și sănătății oamenilor din Sibiu. Nimic nu este mai presus de sănătate, dar acest lucru nu se poate fără un efort comun, al tuturor; trebuie să fim cu toții solidari și eficienți. Acest virus este un inamic al tuturor românilor și reparezintă un pericol pentru bătrâni și tineri deopotrivă.

Am luat o serie de decizii prin care situația actuală va fi remediată, inclusiv la nivelul instituțiilor județului Sibiu pentru ca acestea să devină mai eficiente în raport cu oamenii și cu atribuțiile pe care le au.

Astfel, măsurile în privința eficientizării instuțiilor din județul Sibiu au plecat de la revocarea din funcție a subprefectului, care a fost la conducere în ultimele două săptămâni, perioadă în care ar fi fost nevoie de mai multă eficiență. Am primit și decizia directorului DSP de a demisiona și aștept demisia managerului Spitalului Județean de Urgență Sibiu. Pentru mine e evident că, pentru ca un om să aibă încredere în spital, spitalul trebuie să inspire această încredere.

Mai mult, au fost și sunt puse la dispoziție resurse financiare pentru ca specialiștii să își poată face treaba.

Baricada împotriva virusului o ținem fiecare dintre noi și apoi medicii. De noi depinde, de fiecare dintre noi, ca la medici să ajungă un număr cât mai mic de cazuri grave. Medicilor le va fi din ce în ce mai greu dacă pe străzi, în magazine sau oriunde altundeva nu se respectă măsurile obligatorii.

Situația actuală impune decizii ferme și rapide. Vrem să îndreptăm situația din județul Sibiu și nu există nicio îngăduință atunci când e vorba de funcționarea instituțiilor pentru salvarea vieților oamenilor.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*