Munca la „negru“, în vizorul inspectorilor de muncă sibieni

Timp de aproape două săptămâni, în luna iunie, s-a desfăşurat, la iniţiativa Inspecţiei Muncii, o campania naţională privind identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, respectarea prevederilor legale referitoare la timpul de muncă şi de odihnă, respectiv verificarea modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă în unităţile cu profil de activitate sportiv.

În perioada de desfăşurare a acţiunii, au fost controlaţi 32 de angajatori din judeţul Sibiu, fiind constatate 106 neconformităţi de la legislaţia în vigoare din domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost aplicate 90 de sancţiuni contravenţionale, din care opt amenzi în valoare de 18.500 lei.

controlitm

Principalele deficienţe constatate de inspectorii de muncă din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost nefinalizarea controalelor medicale; instructiuni proprii privind activităţile desfăşurate în funcţie de particularităţile acestora incomplete; lucrarea de evaluare a riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională incompletă și planul de prevenire si protecţie nu a fost completat în urma revizuirii lucrării de evalare a riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională. Alte neajunsuri s-au referit la neactualizarea deciziilor pentru persoanele care aplică măsurile de prim ajutor, stingere incendii şi evacuare personal; instructajul periodic în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă este necorespunzător; nu s-a putut face dovada acordării echipamentului individual de protecţie și lipsă buletin de verificare prize pământ.

În domeniul relaţiilor de muncă, deficienţele identificate, cele mai frecvent întâlnite au fost următoarele: nerespectarea dispoziţiilor legale privind munca suplimentară; neînmânarea salariatului a unui exemplar al contractului individual de muncă; nerespectarea dispoziţiilor legale privind repausul săptămânal; nerespectarea dispoziţiilor legale privind munca în zilele considerate sărbători legale și nerespectarea dispoziţiilor legale privind evidenţa muncii. Alte deficiențe au fost  nerespectarea termenelor specifice transmiterilor în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic; transmiterea unor date eronate în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic și încălcarea dispozițiilor art. 14, aliniatul 1, lit. f, Legea 52/2011 privind timpul de muncă specific zilierilor minori.

Motivele controalelor

Acţiunea a urmărit cu preponderenţă: identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare şi luarea măsurilor care se impun pentru respectarea  prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă; controlul privind respectarea timpului de muncă şi de odihnă; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, respectiv în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru promovarea stării de bine la locurile de muncă cu profil de activitate sportiv, cu consecinţe benefice în plan social şi profesional. De asemenea, controalele au vizat eliminarea tuturor neconformităţilor constate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de remediere a acestora şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare și identificarea angajatorilor care încadrează în muncă minori cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă sau nerespectarea regimului de muncă al acestora.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura