80 de ţărani sibieni cer evacuarea clubului Universitatea Craiova n Patronul oltean a încercat să calmeze spiritele cu o valiză de bani n Între timp, clădirea revendicată se transformă într-o caricatură tristă
Peste 80 de ţărani din comuna Sadu, judeţul Sibiu, se războiesc în justiţie pentru vestitul hotel „New York” din Craiova. Moştenit de la strămoşul lor, Nicolae Dragomir, hotelul găzduieşte acum sediul clubului de fotbal Universitatea Craiova. Mai exact, aparţine unei firme controlată de Adrian Mititelu, patronul clubului amintit. Aflată încă din 1975 pe lista monumentelor istorice, construcţia se prezintă într-o stare jalnică.
În comuna sibiană Sadu, aproape toată lumea ştie povestea moştenirii de la Craiova. Mulţi au visat să se îmbogăţească. Pe bună dreptate, dacă ţinem cont că hotelul sădenilor are peste 100 de camere. Unii l-au evaluat la 10 milioane de euro. Moştenit de la Nicolae Dragomir, un ardelean curajos din Sadu care a făcut avere în America, hotelul nu poate fi vândut. Cel puţin asta este dorinţa scrisă de semnatarul testamentului. El va rămâne urmaşilor acestuia.
Clădirea a fost construită în anul 1900 de boierul craiovean Geblescu. În 1924, Dragomir a cumpărat hotelul în urma unei licitaţii. A renovat clădirea, a introdus alimentarea cu apă curentă, electricitate şi reţeaua de telefon şi a reuşit să transforme hotelul într-unul de lux. Nu a apucat să se bucure prea mult de investiţie, pentru că a murit cinci ani mai târziu. Testamentul i-a fost păstrat până în 1995, când rudele lui Dragomir au revendicat imobilul.
Pe hotel pune mâna Adrian Mititelu
Deşi au trecut 16 ani, sădenii nu au reuşit să intre în posesia moştenirii. Ani la rând, Primăria Craiova a amânat să răspundă notificărilor făcute de moştenitori. Între timp, hotelul trece prin focul privatizărilor şi ajunge să fie „plimbat” de la o firmă la alta, pentru a ajunge la Adrian Miititelu, patronul clubului de fotbal Universitatea Craiova. Printre ultimii proprietari, ROBUR Craiova, o societate forestieră cumpărată de la FPS, a făcut toate demersurile şi a intrat în anul 1997 în posesia terenului de sub hotel. Deşi deţinea doar câteva birouri în impresionantul hotel, ROBUR a obţinut, trei ani mai târziu, întabularea unui etaj întreg al clădirii. Imediat, judecătorul delegat de la Cartea Funciară a dăruit firmei întregul hotel. Toate acestea se petreceau în timp ce moştenitorii legali se luptau în instanţă pentru proprietatea lor. ROBUR a ipotecat hotelul pentru 700 de milioane de lei, în favoarea unei cooperative controlate de cunoscutul Dinel Staicu. Ipoteca a fost executată şi hotelul ajunge, în anul 2004, în patrimoniul unor firme dirijate de Adrian Mititelu. Acesta nu a ţinut cont că este vorba de un monument istoric şi a montat termopane, a spart ziduri şi a recompartimentat interiorul.
Săteni revoltaţi
Omul de afaceri oltean a încercat, apoi, să-şi cumpere liniştea cu o valiză de bani. Dar socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu cea din… sat. „Uncheşul nostru a lăsat moştenirea asta şi e datoria noastră să nu ne lăsam păcăliţi de Mititelu. Degeaba a venit el prin sat, cu o valiză cu bani, că noi nu ne lăsăm”, se plânge Stela Niţă, o nepoată de-a lui Dragomir. La fel de revoltat este şi un alt moştenitor, Savu Foficaş. “Dacă e hotelul nostru, apăi să ne lase pe noi să-l gospodărim, că ne-om pricepe mai bine decât Mititelu”, crede Foficaş.
Moştenitorii legali au fost îndrumaţi la AVAS pentru a fi despăgubiţi cu acţiuni la Fondul Proprietatea. Dar sădenii nici nu vor să audă una ca asta. Hotelul este moştenirea lor şi sunt hotărâţi să lupte până la capăt pentru el.
Piţi: „Adi, dă-mi New York-ul!”
În disputa cu fostul său patron, antrenorul Victor Piţurcă i-a cerut garanţie lui Adrian Mititelu singurul imobil despre care ştia că nu se află în litigiu sau executare silită, clădirea unde se află chiar biroul finanţatorului „Ştiinţei”. „Am auzit că i-a cerut hotelul «New York», aşa vorbeşte lumea. Mi se pare normal, Piţurcă este un antrenor cu personalitate, nu se lasă călcat în picioare”, povesteşte Rodion Cămătaru, fostul atacant al Craiovei Maxima.
Clădirea valorează 10 milioane de euro!
Hotelul „New York”, fost „Geblescu”, este situat în centrul Craiovei şi la parterul acestuia se află biroul lui Adrian Mititelu, iar la etajul unu, sediul clubului Universitatea Craiova. Clădirea a fost ridicată între anii 1895 – 1897 şi iniţial a purtat numele proprietarului, un fost prefect de Dolj. În 1924, construcţia a fost cumpărată de Nicolae Dragomir, cetăţean român din Sadu, stabilit în America, numele hotelului devenind „New York”. Hotelul are două etaje şi este evaluat la aproape 10 milioane de euro.
Renumit în anii ‘30
Pe amplasamentul hotelului, localnicii îşi aminteau că fusese cârciuma lui Bletu, iar alături Dumitru Cacaliceanu îşi deschisese o prăvălie. În anii interbelici, hotelul îşi schimbă de mai multe ori numele şi proprietarul. Nicu Dragomir construieşte aici un hotel cu 65 de camere, frumos mobilate şi dotate cu cele mai moderne instalaţii de apă, lumină şi canalizare. Reclama spunea că poţi face baie la orice oră din zi şi noapte, iar preţurile sunt convenabile. La subsolul hotelului se amenajase un local numit „La Tunel”, care avea în anii crizei o reclamă în versuri:
„Criza vreţi să n-o simţiţi
Cu toţi la «Tunel» porniţi
Bei, mănânci pân’ te faci praf
Ştiţi, mai cântă şi un taraf
Iar la ziuă, când te faci turtă,
Să iei o ciorbă de burtă
Şi pe urmă să bei iar
Un Nectar sau un Cotnar
Căci de Drăgăşani e via
Şi-l bei doar la… Eremia“.
FOTO: Controversatul afacerist Adrian Mititelu a pus mâna pe hotelul „New York” în 2004, la opt decenii după ce Nicolae Dragomir îl cumpărase la licitaţie