Multe spații virtuale și grad crescut de dificultate. Recompensă pentru Biblioteca ULBS

Proiectul Reconfigurarea spațiului Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în concordanță cu valorile Noului Bauhaus European a fost recompensat de Fundația Europeana cu mențiunea Best CHI collaboration project – cea mai bună colaborare în promovarea moștenirii culturale, la ceremonia de premiere din 7 februarie 2023.

Foto: Biblioteca ULBS

Proiectul va fi prezentat marți, 28 februarie 2023, ora 13, la Biblioteca Universității„Lucian Blaga’’ din Sibiu, în spațiul central de la parter.

Aplicația bibliotecii a fost selectată în programul Built with Bits. Designing virtual spaces for the future, un program de mentorat de opt săptămâni care combină experiențele de învățare colaborativă și tehnologiile digitale cu valorile de accesibilitate, incluziune și sustenabilitate care se află în centrul mișcării Noul Bauhaus European  promovat de Comisia Europeană.

NEB  urmărește să modeleze viitoarele moduri de viață care să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm astăzi.

Biblioteca ULBS a făcut echipă cu clasa a XI-a I, profil matematică – informatică, de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu. Reconfigurarea spațiului Bibliotecii  Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în concordanță cu valorile NEB este un proiect inițiat din dorința de a promova spațiul bibliotecii ca spațiu virtual de explorare pentru persoanele cu dizabilități, dar în același timp, ca spațiu convivial, unde tinerii se pot întâlni, discuta, crea legături.

„De la început, am intenționat să punem biblioteca în centrul schimbărilor în acțiune și percepție, așa că pașii pe care i-am făcut au fost corelați cu ceea ce ne doream să realizăm. În primul rând, am documentat necesitatea amenajării unui spațiu educațional și de comunicare socială incluziv. Apoi, am încercat să luăm legătura cu profesori din învățământul preuniversitar sibian pentru a prezenta această idee elevilor.

Din fericire, doamna profesor Monica Oancea a fost cu adevărat încântată și le-a transmis elevilor ei acest sentiment. Ultimul pas a inclus discuțiile concrete, înțelegerea de către toți a ceea ce ne propuneam să facem, acumularea de idei și transferarea lor în spațiul virtual.

Proiectul inițial se referea doar la Biblioteca ULBS, dar întrucât partenerii noștri reprezentau Colegiul Național <Gheorghe Lazăr>, ni s-a părut firesc să-și promoveze și ei școala. În concluzie, putem spune că am realizat un proiect complex, cu mai multe spații virtuale și grad crescut de dificultate”, spune Camelia Volosciuc, Biblioteca ULBS.

Echipa bibliotecii a fost coordonată de Camelia Volosciuc  și compusă din Elena Mărginean , Riana Bucșă, Cristina Pârvu, Ioan Vișa, iar echipa elevilor  a fost compusă din: Matei-Ioan Marin, Pavel Buta, Beatrice-Corina Cristea, Diana Ștefania Ghișoiu, Vlad-Casian Hămbășan, Luca Manea, Tudor Călin Morariu, Tudor Oprean, Tudor Terian-Dan, Denisa-Gabriela Tucă, îndrumați de doamna profesor Monica Oancea.

Acest program le-a permis elevilor: să exploreze tehnologiile de realitate virtuală (VR) și extinsă (XR); să afle cum să creeze spații virtuale cu Mozilla Hubs, o platformă de colaborare virtuală care poate fi rulată în orice browser, de pe orice dispozitiv; să învețe  cum pot fi utilizate spațiile virtuale în procesele de colaborare, în cadrul unei echipe; să descopere proiecte existente și exemple de spații imersive folosind moștenirea culturală digitală, care îi vor inspira și le vor stârni imaginația. Programul s-a desfășurat în perioada noiembrie-decembrie 2022.

„Lumea virtuală a biților (BIT=Binary digiT), cifrele 0 și 1 în simplitatea și complexitatea lor reușesc deja, pentru multe generații, să fie material fundamental pentru construirea viselor omului. Realitatea virtuală trebuie să aducă schimbări în viață. Sunt profesor de informatică și diriginta elevilor implicați în proiect. Rolul meu este de legătură între elevi și partenerii de la Biblioteca Universitară, rol de susținere și încurajare a echipei. Am ajutat proiectul prin pregătirea elevilor în domeniul VR, am făcut cerc pe classroom pentru toți elevii. Experiența mi se pare de pionierat.” – Monica Oancea, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu.

Ediția a 2-a Built with Bits a fost organizată de Fundația Europeana, prin Comunitatea Europeana Education, care își propune să construiască o comunitate internațională de profesori implicați, care utilizează practici pedagogice inovatoare pentru a ajuta Europa să se îndrepte către noi moduri de a gândi, de a crea și de a trăi împreună în mod durabil.

Europeana este biblioteca digitală ce pune în valoare patrimonial cultural al Uniunii Europene, colectează peste 50 milioane de materiale digitale, în 30 limbi, provenite de la diverse instituții din cele 28 de țări membre. Opere de artă, cărți, muzică și videoclipuri despre artă, ziare și materiale despre arheologie, modă, știință, sport etc. sunt disponibile gratuit.

Proiectul cu care Biblioteca ULBS și elevii CNGL  au participat la programul Europeana Built with Bits a fost menționat în data de 17 februarie 2023, de către Isabel Crespo, Cultural education officer Europeana, în cadrul conferinței „Spotlight Heritage Timișoara – Digital Culture & Heritage Talks”, inclusă pe agenda Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*