Regele Charles al III-lea și mândra mea Transilvanie Românească
Dintre toate dorințele sale, de după fastuoasa încoronare, oficiată la Londra, în data de 6 mai 2023, amintitul monarh vine să își revadă reședința lui mult îndrăgită din satul brașovean Viscri. Alteța Sa va fi însoțită de Regina Consoartă Camilla, iar întregul sejur din țara noastră, de aproape o săptâmână, va începe în ziua de vineri, 2 iunie, printr-o scurtă întâlnire oficială cu Klaus Iohannis, președintele României, întâlnire găzduită de Palatul Cotroceni din București. În rest, totul va avea un caracter neoficial, astfel încât cuplul regal britanic să își petreacă șederea în țara noastră doar după bunul lui plac. Însă cât mai departe de ochii indiscreți ai mulțimii jurnaliștilor prezenți în Viscri. Dovadă că sunt ocupate toate locurile de cazare din pensiunile respectivului sat, precum și din hotelurile orașelor Rupea și Sighișoara. Din surse neoficiale aflăm că cei doi monarhi britanici vor prefera numai mâncăruri și băuturi naturale, specifice bucătăriilor țărăncilor satelor românești, săsești și secuiești, familia regală britanică deținând cel puțin zece diverse proprietăți în ținuturile Transilvaniei și Maramureșului istoric.
Foto: Arhiva Mesagerul de Sibiu
Emoționantele revederi festive ale oamenilor dragi inimilor noastre
Adeseori m-am convins că nu întâmplător românii mei dragi aleg o anumită dată calendaristică pentru revederea lor de peste ani și ani. Tot așa cum sunt și ”Întâlnirile fiilor satelor”, risipite
de-a lungul sfintelor sărbători creștine din lunile de vară și toamnă, după cum urmează:
În IUNIE, duminică, 4: Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile); luni, 5: Sfânta Treime; duminică 11: ”Duminica Tuturor Sfinților”; duminică, 18: ”Duminica Sființilor Români” ; sâmbătă, 24: ”Nașterea Sf.Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica),iar joi, 29: ”Sființii Apostoli Petru și Pavel”;
În IULIE, duminică, 2: ”Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaheme”, iar joi, 20: ”Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul”;
În AUGUST, duminică, 6: ”Schimbarea la Față a Domnului”; miercuri, 15: ”Adormirea Maicii Domnului” și marți, 29; ”Tăierea capului Sf.Proroc Ioan Botezătorul”;
În SEPTEMBRIE, vineri, 8; ”Nașterea Maicii Domnului” (Dezlegare la pește);
iar joi, 14: ”Înălțarea Sfintei Cruci (Post);
În OCTOMBRIE, duminică, 1: ”Acoperământul Maicii Domnului”; sâmbătă, 14; ”Sfânta Cuvioasa Parascheva de la Iași”; joi, 26: ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”; iar vineri, 27: ”Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor” (ale cărui moaște se află în Catedrala Patriarhală);
În NOIEMBRIE, miercuri, 8: ”Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril și al tuturor cereștilor puteri”; marți, 21, ”Intrarea în biserică a Maicii Domnului” (Dezlegare la pește)
iar joi, 30: ”Sfântul Apostol Andrei, cel dintâi chemat, Ocrotitorul României”+ Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei.
Câteva gânduri personale și întâmplări răzlețe
*Nici cea mai mică speranță de împăcare Ruso-Ucraineană și nici Ucraineano-NATO-Ruso, prin intermediul tratativelor, din moment ce de foarte mult timp au dispărut și acele subțiri tratative de pace, care mereu se încheiau cu câte un comunicat al neînțelegerilor formale. Și iată că prin îndelungata așteptare a morții naturale sau prin violență a lui Vladimir Putin, sau a emigrării în Israel a ucraineanului Vlodîmîr Zelenski, întreaga omenire se află în penultimul stadiu din ajunul Apocalipsei Globale! Un prim episod s-a petrecut în a 461-a zi a Războiului. Respectiv: marți, 30 mai, pe la orele amiezii. Atunci când Ucraina a atacat cu dronele capitala Rusiei, Moscova.
*Se întâmpla undeva, într-un îndepărtat cătun de sat ucrainean. Din spatele perdelelor unei ferestre întunecate se aude vocea întrebătoare a unei femei, zicând: Cine bate-n geam, târziu în noapte? –Eu sunt, bună mamă, fiul tău dorit. Vin de la Odesa și sunt grav rănit!
*Ține-ți minte și luați aminte că oricât am fi de sănătoși la trup, de deștepți la cap, de harnici la mâini și de bogați în averi, de norocul norocos al vieții pământene mereu vom avea nevoie, ca de aer!
*Culmea era că el se străduia din răsputeri să pară cât mai modest, pe când în realitate poza în super-deștept, inteligent, harnic, priceput, elegant și frumos!
*Peste tot unde este vorba de OM, e nevoie de căldură sufletească adevărată și de pasiune reală.
*Cu supărarea în sufletul nezilelor mele și ale multora ca mine, sunt nevoit să constat că de prea multă vreme, doar episodic îi avem trecuți în manualele școlare și liceale pe Decebal și pe Mircea cel Bătrân; pe Ștefan cel Mare și pe Vlad Țepeș; pe Horea și pe Avram Iancu; pe Nicolaus Olahus și pe Andrei Șaguna; pe Cuza Vodă și pe Mihail Kogălnicianu; pe Mihai Eminescu și pe Ion Creangă; pe Ciprian Porumbescu și pe George Enescu; pe George Coșbuc și pe Liviu Rebreanu; pe Mihail Sadoveanu și pe Octavian Goga; pe Nicolae Titulescu și pe Ionel Brătianu; În schimb îi avem pe ciumeții, certăreții și îngâmfații amărâtelor noastre zile trudite și nopți de veghe și de nesom!
*O constatare cu tâlc: Fie că sunt vremurile ploioase sau secetoase, atunci când crește prețul apei potabile din cănile și paharele de băut, ca și din bucătăriile de gătit și dușurile de îmbăiat ale domnilor de la oraș, proporțional crește și volumul de acumulare al lacurilor din spatele barajelor hidrotehnice.
*Pe pachetul cu de-ale gurii, trimis cu poșta rapidă unui roman aflat la lucru în Spania, alături de adresa destinatarului stătea scris cu creionul chimic: ”Îmi este tare dor de tine, măi copile drag!”
*Niciodată n-am crezut în farmece, numai în minunile făcute de ele!
*O tot mai neplăcută constatare: Vârsta mea tot crește, iar puterile mele fizice și mentale tot scad.
*Nu există altă alternativă la viață, decât să te naști și apoi să mori. Să apari în Lume și să dispari din Lume!
*Am fost și am rămas un mare prostănac, din moment ce mereu las pe oricine să mă ciufulească!
*La vestea că s-ar putea mări durata vârstei de pensionare, un îngrijitor de animale de la Grădina Zoologică a orașului meu îmi spunea că este tare bucuros, pentru că, astfel, va putea amâna îmbătrânirea sa cu încă câțiva ani.
*Polițistul de la Rutieră cere actele la control, după care întreabă: ”Numele dumneavoastră?, iar cel controlat se miră, întrebând: ”Dar cel care știa să citească nu mai lucrează la dumneavoastră?!”
*Două gânduri personale și tot atâtea dovezi ale farmecului și muzicalității limbii române, vorbite și scrise: PRIMA: Recunosc că nu știu, ori cât aș vrea să știu, ceea ce nu știu! A DOUA: Nu știu ce e cu mine. Și nici n-aș vrea să știu.
*Ne aflăm în anotimpul care tot mai rar seamănă cu Primăverile și Verile de altădată!
*Cât de mult adevăr găsim în următoarea spusă a poetului Adrian Păunescu
(1945-2010): ”Când toți vorbesc, se aude cel care tace”.
*O pilduitoare întâmplare. Un țăran bătrân și văduv este adus să locuiasă și să trăiască în singurătatea domniei unei vile elegante de la oraș a feciorului și nurorii sale. După o vreme revine în satul său natal pentru a săpa, semăna și planta câteva straturi cu legume, zarzavaturi și flori în grădina casei părintești. Reîntâlnindu-ne, din întâmplarea, mi-a grăit, zicându-mi: ”Atunci când, cu regret, a trebuit să revin în oraș am uitat să bag în port-bagajul mașinii feciorului meu hârlețul, sapa și grebla, lăsându-le în fața porții dinspre ulița mare a satului. Când am revenit peste o săptâmână erau în același loc, neavând nimeni nevoie să lucreze cu ele. Atât de îmbătrânit și de părăsit este acum satul meu”.
*Acolo au trăit bunicii și părinții mei, tot acolo trăiesc și eu cu toți cei dragi ai mei!
*Cu a ei proverbială milă și bunătate sufletească, femeia româncă strânge la un loc, păstrează
și înmulțește tot ce au mai frumos cele patru anotimpuri ale anului, precum și viața de zi cu zi a întregii sale familii.
*De n-ar fi calvarul săptămânal al bărberitului, atunci mult mai rar aș întârzia în fața oglinzii dimineților mele ca să văd cam cum îmi mai arată chipul. Iar ceea ce văd este că am îmbătrânit mai puțin decât îmi arată anii, mintea și mersul, în vreme ce fața obrajilor îmi spune cum mi-a fost viața.
*Bărbaților din lumea întreagă, luați aminte la ceea ce vă spun acum: Dacă o femeie a decis să vă facă fericiți, atunci nimeni și nimic nu vă mai poate salva!
*Din spusele înțelepte ale fizicianului-atomist Albert Einstein (1879-1955), Laureat al Premiului Nobel: ”Îmi e teamă de ziua în care tehnologia o să fie mai importantă decât interacțiunea umană. Atunci, lumea o să aibă o generație de idioți”.
*Despre unii oameni spunem că au avut în viață tot ce au vrut și râvnit, iar când mor nu mai au nimic din tot ce au avut.
*Nu mai avem răbdare nici să scriem și să expediem poștal scrisori și felicitări, dar nici să alcătuim albume cu fotografii. Dovadă că după ce pozăm ceva anume, de îndată le uităm în memoria tăcută a telefoanelor celulare, tabletelor, laptopurilor și calculatoarelor.
*Copilăria este, în aparență, o boală plăcută, de care scapi pe măsură ce înaintezi în viață, iar tinerețea este o boală de care te vindeci mult prea repede. De porți copilăria cu tine, atunci nu vei îmbătrâni niciodată. Totul e să nu dai în așa zisa ”boală a copilăriei și a uitării de sine”.
*Din spusele preotului-profesor universitar Constantin NECULA (n.1970), prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă ”Andrei Șaguna” din Sibiu: ”În Hristos binele nu are sfârșit, căci Mila Lui este fără sfârșit și ține făptuirea de bine. Vindecă bolnavii și înmulțește hrana, adapă cu ploi pământul și apoi îl zvântă cu liniștea Soarelui, înflorește roadele și limpezește apele”.
Nelu Vulcan-Agnițeanul