Motive de optimism la Sibex

În trimestrul III, volumul de tranzacţionare de pe pieţele futures şi options administrate de bursa din Sibiu (Sibex) a cres

Cu noul orar de tranzacţionare, investitorii au ocazia să rămână conectaţi la cele mai „calde” informaţii

Cu noul orar de tranzacţionare, investitorii au ocazia să rămână conectaţi la cele mai „calde” informaţii

cut cu 60%, comparativ cu precedentele două trimestre. Motorul pieţei a fost contractul futures pe cel urmărit indice bursier din lume – Dow Jones Industrial Average.

 

În total, în perioada iulie – septembrie, au fost tranzacţionate 492.078 contracte, cu o valoare de 3,65 miliarde de lei. În primele nouă luni ale anului s-a înregistrat un total de 1.101.593 contracte. Situaţia comparativă între primele nouă luni din 2010 şi 2011 evidenţiază o reducere cu 21% pentru anul în curs. Aceasta s-a datorat faptului că, în primele şase luni din 2011, activitatea de tranzacţionare pe piaţa SIBEX s-a redus comparativ cu anul precedent. Ulterior, trimestrul III a dat semnalul revenirii, astfel că, faţă de perioada similară a anului precedent, volumul de tranzacţionare aferent lunilor iulie, august şi septembrie 2011 a înregistrat o creştere de 21,6%. Şi din punct de vedere valoric, creşterile din lunile trimestrului III 2011 sunt semnificative, ajungând la peste 137% în iulie şi august şi la 120% în septembrie, explică reprezentanţii Sibex.

Miza pe euro

 

Din prima jumătate a lunii septembrie, oferta Sibex s-a îmbogăţit cu şase noi perechi valutare, bursa sibiană răspunzând cerinţelor pieţei, reflectate de interesul în creştere pentru acest tip de instrumente. În primele nouă luni ale anului 2011, numărul de contracte futures cu activ suport parităţi valutare a crescut faţă de 2010 de la 69.906 la 108.804 de contracte, adică un avans de 55,65%. Cel mai tranzacţionat produs din această categorie a fost perechea EUR/USD, urmată de EUR/RON .

 

Volum record pe contractul futures DEDJIA_RON

 

Motorul pieţei a fost contractul futures pe Dow Jones Industrial Average. În primele nouă luni, produsul s-a remarcat un total de 430.742 de contracte, reprezentând 39,5% din volumul total de pe segmentul futures. „S-a înregistrat un nivel record de lichiditate pentru derivatul pe Dow Jones de la lansarea acestuia, în doar nouă luni fiind depăşit cu 24,6% volumul de 345.620 de contracte înregistrat în tot anul precedent (2010). Evoluţia sa spectaculoasă a confirmat faptul că DEDJIA_RON este cel mai de succes instrument lansat de Sibex  în ultimii ani”, subliniază Decebal Todăriţă, director Departament Relaţii cu Investitorii şi Instituţiile Pieţei de Capital al SIBEX. Din totalul contractelor DEDJIA_RON, 231.805 au fost încheiate în trimestrul al treilea, când s-au înregistrat trei recorduri lunare consecutive de lichiditate pe acest simbol. Cea mai bună lună de la lansarea derivatelor pe indicele DJIA la SIBEX a fost septembrie, când au fost tranzacţionate 91.648 contracte pe indicele american.

Produs bursier pentru perioade de criză

 

În 19 septembrie, Sibex a lansat la tranzacţionare contractul futures Pachetul Phoenix, cu simbolul PHX. Pachetul investiţional Phoenix combină evoluţia cotaţiilor indicelui Dow Jones şi cele ale aurului, oferind dublă protecţie investitorilor şi randamente potenţiale crescute în comparaţie cu tranzacţionarea separată a celor două instrumente din componenţa sa. PHX este calculat ca diferenţa dintre preţul futures a zece uncii aur şi preţul futures DJIA. „Produsul a fost gândit ca un ajutor oferit investitorilor pentru gestionarea eficientă a perioadei de criză, când instrumentele investiţionale clasice nu mai oferă siguranţa unor profituri sigure. Pachetul Phoenix este un produs investiţional care ajută investitorii să profite atât de creşterea aurului, cât şi de scăderea indicelui Dow Jones, tendinţe obişnuite în perioade de recesiune. În  astfel  de  perioade,  aurul  devine  un  refugiu împotriva crizei, preţul lui crescând puternic, dovadă evoluţia sa din ultimul an. Cu cât lucrurile merg mai prost în economia mondială, cu atât investiţiile se îndreaptă mai mult către aur. Pachetul Phoenix combină tendinţele acestor două cotaţii. Câştigurile datorate investiţiilor în aur se cumulează cu cele asociate scăderii Dow Jones, respectiv a mizei pe evoluţia negativă a acestuia”, detaliază Todăriţă.

 

La curent cu tendinţele

 

Prin lansarea PHX, Sibex oferă investitorilor şansa de diversificare a strategiilor printr-un instrument financiar atractiv şi util din mai multe puncte de vedere: oportunităţi de a realiza profit de pe urma evoluţiei a două instrumente diferite, prin intermediul unui singur produs; se tranzacţionează în lei, prin brokerii din România, cu program de tranzacţionare de aproape 14 ore, care asigură participanţilor oportunitatea de a reacţiona la ştirile şi informaţiile de pe pieţele europene şi americane. Iar lichiditatea este asigurată de către Market Maker. „Sintetizând, PHX este un produs care creşte în condiţii severe de piaţă, iar cumpărarea PHX echivalează cu o poliţă de asigurare împotriva scăderii economiei”, lămureşte purtătorul de cuvânt al bursei sibiene.

 

Program prelungit, tranzacţii mai multe

 

Una dintre cele mai importante măsuri luate în trimestrul III al anului curent a fost prelungirea programului de tranzacţionare de pe piaţa derivatelor până la ora 23:15. Noul program de tranzacţionare a fost implementat începând din data de 12 septembrie, întinzându-se pe parcursul a aproape 14 ore. Sibex a răspuns cererilor investitorilor interesaţi de tranzacţionarea derivatelor pe produse externe, acoperind astfel orarul burselor europene şi americane. „Rezultatul acestei măsuri este o creştere importantă a lichidităţii, în special după ora de deschidere a pieţelor de peste ocean, creştere evidenţiată de volumul record pe anul în curs înregistrat la SIBEX în luna septembrie (208.000 contracte)”, conchide Decebal Todăriţă. De asemenea, au existat şedinţe de tranzacţionare în care rulajul înregistrat după deschiderea pieţei din SUA a dus la dublarea sau chiar triplarea volumului total de contracte din ziua respectivă.

 


Decebal N. TODĂRIŢĂ | director Departament Relaţii cu Investitorii şi Instituţiile Pieţei de Capital al SIBEX

 

„Trendul pozitiv al lichidităţii de pe piaţa derivatelor conturat în trimestrul III a venit ca urmare a măsurilor implementate de Consiliul de Administraţie. Dintre acestea, s-au remarcat lansarea unor noi produse, prelungirea programului de tranzacţionare, dar şi anumite facilităţi, cum ar fi reducerea comisionului de tranzacţionare pe contractul pe aur SIBGOLD.”

 

 

Soluţie on-line

 

Toate tranzacţiile de pe piaţa derivatelor se realizează electronic, iar softul de tranzacţionare on-line se află într-o continuă perfecţionare şi adaptare la cerinţele tot mai mari ale pieţei, acesta evaluând poziţiile deschise şi riscul în timp real.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura