Moțiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democrația și votul românilor” urmează să fie dezbătută și votată azi în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Documentul a fost prezentat duminică în plenul comun de senatorul PSD Mihai Fifor.
Moțiunea de cenzură este inițiată de parlamentarii PSD și ALDE împotriva Guvernului condus de Sorin Grindeanu. Pentru a fi adoptată este nevoie de cel puțin 233 de voturi „pentru”, conform Agerpres, în condițiile în care reprezentanții PSD – ALDE susțin că pot conta pe cel puțin 250 de voturi favorabile. Însă votul va fi secret, cu bile, astfel încât nici un deznodământ nu este exclus.
Cei patru parlamentari de Sibiu ai PSD, respectiv senatorii Viorel Arcaș și Nicolae Avram și deputații Ioan Terea și Ovidiu Sitterli, au fost mandatați de către Biroul Permanent Județean să voteze pentru moțiunea de cenzură, cu toate că Bogdan Trif, președintele interimar al organizației județene PSD Sibiu, este demnitar guvernamental. „Voi vota moţiunea pentru a aduce cât mai repede stabilitate și echilibru în societatea românească. Și acest lucru îl fac pentru că am conştiința curată şi nu mă obligă nimeni ce să fac şi cum să fac”, a declarat Nicolae Avram.
Liberalii au și ei patru parlamentari de Sibiu: senatorul Mircea Cazan și deputații Raluca Turcan, Nicolae Neagu și Constantin Şovăială. Conform indicațiilor primite de la președintele la nivel național, Ludovic Orban, aceștia vor fi prezenți în sală, însă se vor abține de la vot; în caz contrar, ei riscă excluderea din partid.
În aceeași situație se află și Dan Barna, care reprezintă Sibiul în Camera Deputaților, din partea USR, formațiune ai cărei lideri au anunțat că nu va participa „la niciun fel de vot” pentru moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, dar și deputatul Zacharie Benedek (UDMR), în urma negocierilor eșuate dintre conducerea Uniunii și coaliția PSD-ALDE.
Reprezentantul Forumului German în Parlament, deputatul Ovidiu Ganț, nu a putut fi contactat pentru a-și lămuri poziția, în contextul în care la ședința parlamentarilor minorităților s-a decis că fiecare membru al acestui grup parlamentar va vota după cum îi dictează conștiința. Această decizie este în avantajul celor care au inițiat moțiunea, pentru că aceștia nu au nevoie ca un întreg grup parlamentar să voteze pentru demiterea Guvernului, ci ca de la fiecare grup parlamentar să vină câteva voturi care să le întărească poziția, notează Digi24. Este posibil ca Ganț să nu fie prezent la ședința Camerelor reunite, programată astăzi de la ora 11, întrucât face parte din delegația care îl însoțește pe președintele Klaus Iohannis în Germania și care trebuie să se întoarcă în cursul zilei de astăzi.
ALDE și PMP nu au parlamentari la Sibiu.
Parlamentarii PSD și ALDE susțin în moțiunea de cenzură că doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuți voluntar sub comanda unui deputat, își împart posturi ministeriale și lansează atacuri ridicole în toate direcțiile. „Dovedind dispreț față de regulile democratice ale funcționării instituțiilor statului, imaturitate și iresponsabilitate politică, prim-ministrul și unul dintre miniștri, în loc să respecte votul de învestitură și încrederea acordată de Parlament, au înțeles că guvernarea se poate exercita și în nume personal, că dispozițiile constituționale și legale sunt facultative și că pot sfida votul acordat de cetățeni și democrația. Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuți voluntar sub comanda unui deputat, înalt funcționar public, își împart posturi ministeriale și lansează atacuri ridicole în toate direcțiile, oferind o nedorită și halucinantă caricaturizare a actului de guvernare. ‘Guvernul’ Ponta — Grindeanu — Jianu nu reușește altceva decât să demonstreze că există politicieni care și-au pierdut iremediabil busola bunului-simț, onoarea și demnitatea, confirmând o dată în plus justețea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD și ALDE”, se arată în text.
Moțiunea de cenzură a fost depusă la Parlament după ce coaliția de guvernare formată din PSD și ALDE a retras sprijinul politic Guvernului Grindeanu, iar premierul a refuzat să își dea demisia.