Moştenirea – Parada Stradală

Actorul Mihai Mălaimare a prezentat astăzi la Sibiu, alături de Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” proiectul Moștenirea.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Proiectul Moștenirea își propune să transmită noilor generații informații detaliate cu privire la un tip de discurs teatral care nu se regăsește în programa universitară, dar care oferă pe piața muncii cele mai multe șanse după terminarea studiilor.

Discursul de teatru stradal are, între altele, două componente fundamentale: Statuia vivantă și Parada stradală.

Ele se regăsesc în teritoriul animației stradale, dar eu cred cu tărie că trebuie să fie apanajul actorului profesionist, deoarece atât statuia vivantă, cât și parada stradală sunt de fapt spectacole de teatru în cel mai adevărat sens al cuvântului.

Proiectul Moștenirea are două componente, desfășurate ca proiecte de sine stătătoare pe durata a patru ani.

Moștenirea – Statuia vivantă (2022-2023), reprezintă un proiect personal al lui Mihai Mălaimare

Au fost oferite gratuit: un workshop de statuie vivantă (Mihai Mălaimare), un workshop de machiaj de statuie vivantă (Mirela Vescan), timp de 2 zile fiecărei facultăți de teatru. Workshop-ul a avut ca finalitate realizarea unui moment colectiv de aproximativ 10 minute de statuie vivantă.

Facultățile au fost invitate să-și suporte cheltuielile legate de realizarea costumelor și procurarea machiajelor necesare pentru un număr de aproximativ 20 de reprezentații.

La proiect au participat 8 facultăți de teatru (Sibiu, Timișoara, Iași, Craiova, Constanța, Târgu Mureș, Galați, Chișinău) care au realizat 8 spectacole de statui vivante (durata 10 minute fiecare), cu teme shakespeariene, 96 statui vivante (în total) și spectacole prezente pe plan local, în fiecare județ de reședință și la FITS

În prezent se află în pregătire proiectul Moștenirea – Parada stradală (2023-2024)

„De data aceasta am decis, împreună cu sponsorul, să oferim facultăților, cu titlu de gratuitate, atât momentele de repetiție cât și costumele și carele alegorice realizate, recuzita și, doar pentru primele 2 reprezentații (consumabilele – confeti, baloane de săpun, serpentine și machiaj)

Facultățile își vor procura doar consumabilele și machiajul pentru aproximativ 25 de reprezentați” a declarat Mihai Mălaimare într-o conferință de presă.

La acest nou proiect vor participa 4 facultăți de teatru: Sibiu, Timișoara, Constanța și Chișinău.

Facultățile vor prezenta patru spectacole de câte o oră fiecare.

Spectacolul de la Sibiu va avea loc pe 31 iulie în Piața Mare și va avea ca temă „Amurgul Baroc” pe versuri de Radu Stanca.

„Paradele Moștenirea vor fi prezente la FITS (Sibiu) și Bi-feet in the street (ARCUB – București), posibil și la Festivalul Sinaia forever și la Ruse (un eveniment realizat în colaborare cu JTI – Bulgaria).

 

Fiecare echipă cuprinde 15 actori, 2 tehnicieni, 6 marcatori de spațiu, 2 profesori coordonatori, 3 membri ai echipei de marketing/mediatizare. În total participă la spectacole 112 de persoane, la care se adaugă realizatorii direcți, Mihai Malaimare, Mirela Simniceanu, Rolf Vescan, Mirela Vescan, Răzvan Diaconu, Anca Albani, Elena Kozlovschi, Adina Mastalier, Ana Stanciu.

 

De-a lungul celor 25 de spectacole obligatorii, la care se vor adăuga cele din FITS (probabil 2-4 reprezentații), paradele stradale ar trebui să poată contoriza un număr de cel puțin 35.000 de spectatori” a adăugat Mihai Mălaimare.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*