În scopul monitorizării impactului pe care radiaţiile îl produc asupra mediului, Agenția Națională pentru Protecția Mediului are dezvoltat un Sistem Naţional de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului implementat în fiecare judeţ.
Staţia de Radioactivitate a Mediului Sibiu şi-a început activitatea în martie 1992. În cadrul staţiei se derulează un program standard de supraveghere a radioactivităţii mediului de 11ore/zi, aşa cum este stipulat de legislaţia în vigoare.
Obiectivele generale ale monitorizării radioactivităţii mediului sunt:
- urmărirea continuă a nivelurilor de radioactivitate naturală, importante în evaluarea consecinţelor unei situaţii de urgenţă radiologică;
- detectarea rapidă a oricăror creşteri cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului;
- notificarea rapidă a factorilor de decizie în situaţie de urgenţă radiologică;
- furnizarea de informaţii către public.
„Monitorizarea calităţii aerului din punct de vedere al radioactivităţii se realizează prin efectuarea de determinări automate ale debitului dozei gama, determinări beta globale asupra aerosolilor atmosferici, precum şi asupra depunerilor atmosferice totale (umede şi uscate). Valorile măsurate la nivelul anului 2018 în laboratorul de radioactivitate al Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu s-au situat sub nivelul de atenţionare stabilit de legislaţia specifică.
Organismul uman este supus continuu unei radioactivităţi naturale provenite de la scoarţa terestră şi de la radiaţia cosmică şi nu este afectat de acestea. În plus, organismul uman poate fi supus unei surse artificiale de radiație de tip alfa, beta sau gama. Facem precizarea că radiaţiile alfa şi beta nu penetrează pielea umană; pericolul apare doar în situaţia ingerării sau inhalării unor produse contaminate. În sistem închis şi controlat, radiaţiile sunt utilizate în medicină (diagnosticare, terapie, sterilizare instrumentar)”, a declarat Ioan Frătici, directorul executiv al APM Sibiu.