MOMENT ANIVERSAR. 160 de ani de la înființarea Asociațiunii ASTRA și a Bibliotecii Centrale

Vineri, 5 noiembrie 2021, ora 12:00, la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și la Muzeul Asociațiunii (Str. George Barițiu nr. 5) va avea loc evenimentul ASTRA 160, dedicat aniversării a 160 de ani de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român.

În program sunt incluse:

  • expoziția documentară „ASTRA 160”, care aduce în atenția publicului momente semnificative din istoria Asociațiunii;
  • o masă rotundă al cărei subiect este aniversarea a 160 de ani de la întemeierea acesteia;
  • prezentarea volumului „Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale. II. Președinții” de Sorana Maier și Pr. Constantin Necula, apărut la Editura Eikon, în anul 2021.

La eveniment vor lua parte reprezentanți ai următoarelor instituții: Asociația ASTRA, Mitropolia Ardealului, Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

Participarea la acest eveniment se face respectând normele epidemiologice impuse de pandemie, în limita a 30% din capacitatea maximă a Sălii Festive.

Expoziția documentară poate fi vizitată la solicitare (tel. 0269 210 551) până la finalul lunii noiembrie a.c., în Muzeul Asociațiunii (Str. George Barițiu, Nr. 5, sediul istoric, etajul 1), de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 – 16:00, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind contextul epidemiologic.

În urmă cu 160 de ani, la 23 octombrie/ 4 noiembrie 1861, avea loc, la Sibiu, prima ședință dedicată constituirii Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA), un moment cu valoare istorică inestimabilă.

S-a deschis, atunci, o nouă cale către cultură și educație, dedicată mai multor categorii ale populației din Transilvania acelor timpuri.

O trăsătură esențială era sentimentul patriotic și dorința de a se constitui un organism care să lucreze în slujba intereselor românilor, în orice moment și conjunctură.

Toamna anului 1861 s-a dovedit a fi rodnică în ceea ce privește constituirea unei instituții dedicate valorilor culturale românești.

Asociațiunea ASTRA era rodul muncii asidue a mai multor intelectuali români, dintre care îi amintim pe: arhiepiscopul și Mitropolitul Alba-Iuliei, Alexandru Sterca-Șuluțiu, episcopul Andrei Șaguna, George Barițiu, Nicolae Popea, Timotei Cipariu, Ioan Pușcariu, Ioan Bran de Lemeni, Ioan Aldulean, Iacob Bologa, Ioan Rațiu, Nicolae Stoia, Ioan Nemeșiu, Ilie Măcelariu, Axente Sever, Ioan Hannia, Ioan Onițiu, Antoniu Veștemean, Ioan Codru, Ioan Pinciu, Visarion Roman.

Rolul Asociațiunii era bine definit și cuprindea numeroase aspecte care aveau să contribuie fundamental la ridicarea nivelului de cultură și educație în mediile românești din Transilvania. Se evidențiau patriotismul, dorința de cunoaștere științifică și spirituală, diseminarea literaturii române și susținerea autorilor români, necesitatea de a pune bazele unor așezăminte de cultură în mediul rural și mic urban, fondarea de noi publicații în limba română și a unor biblioteci, acordarea unor burse de studiu celor care manifestau interes pentru studiul aprofundat în domeniile legate de științe, dar și susținerea celor care doreau să practice meserii.

De asemenea, este remarcabil faptul că, la acea vreme, era recunoscut rolul crucial al dezvoltării economiei și agriculturii, fiind înființate bănci populare, dar și asociații agricole.

Biblioteca Centrală a Asociațiunii, fondată în 1861, este unica structură care există de atunci fără întrerupere. Deși, inițial, accesul la colecțiile acesteia era rezervat membrilor Asociațiunii, curând ea avea să fie deschisă mai multor categorii de public. Astăzi, ea reprezintă un simbol al culturii române, o oază a patrimoniului național scris. În egală măsură, caracterul său public și enciclopedic o recomandă drept un spațiu deschis dialogului intercomunitar și tuturor culturilor.

Prin tot ceea ce a făcut, Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român rămâne un exemplu pentru posteritate, căci numeroase din valorile pe care le-a promovat sunt astăzi esențiale în construirea unei societăți românești durabile, fundamentată pe onestitate și principii morale.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura