Blocul Materno-infantil din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost inaugurat, în prezența secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Iulian Chiriac, și a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, după o investiție de peste şase milioane de euro a Ministerului Sănătăţii în cadrul proiectului finanţat de Banca Mondială.
Astfel, pacientele care nasc în maternitatea din Sibiu beneficiază de condiţii optime, după ce clădirea a fost complet reabilitată şi dotată. Pentru derularea în condiţii optime a activităţii medicale şi pentru a facilita accesul pacientelor la dotările şi condiţiile moderne rezultate în urma renovării, mai multe spaţii au fost date succesiv în folosinţă pe parcursul anului 2014, ultima etapă a procesului de reabilitare încheindu-se luna trecută.
Investiție necesară
Maternitatea din Sibiu dispune de săli de operaţie cezariană noi, saloane ATI, reanimare, săli de travaliu, saloane pentru copii şi pentru tratamente reabilitate şi dotate cu echipamente şi mobilier moderne necesare. De asemenea, secția beneficiază de bucătărie, centrală de tratare a aerului, grup electrogen şi surse de alimentare continuă UPS. „Este un moment de o importanţă majoră, cel mai mare proiect de până acum al spitalului, care, alături de celelalte proiecte finanţate de Consiliul Judeţean Sibiu din fonduri proprii, arată că ne îndreptăm spre o normalitate dorită de noi toţi. Este, în acelaşi timp, un sentiment deosebit, care arată că promisiunile făcute sunt materializate. Mulţumesc tuturor celor implicaţi pentru modul în care şi-au făcut datoria, le doresc mult succes şi să de ajute Dumnezeu să primim şi alte proiecte cel puţin la fel de importante“, a spus Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, prezent la festivitatea de luni alături de vicepreședinții Marcel Luca și Constantin Șovăială și de prefectul Ovidiu Sitterli.
Condiții europene
Blocul este compus din: corpul I cu etajele 2, 3 şi 4, cuprinzând secţiile clinice Obstetrică Ginecologie I şi II, Neotatologie şi Prematuri, corpul II – etajul 1 cu cabinete birouri internări/externări, vestiare, cameră de gardă şi cameră spitalizare de zi etc. şi corpul III – etajul 1 cuprinzând blocul operator, blocul de naşteri şi ATI cu componentele specifice.
În urma procesului de reabilitare, în cadrul Blocului Materno-Infantil al SCJU Sibiu vor funcţiona: 45 de saloane de două paturi cu grup sanitar propriu şi cu un total de 90 de paturi, un salon cu un pat şi grup sanitar propriu, șase săli de naşteri, trei săli de operaţii, trei saloane ATI neonatologie, trei săli pentru prematuri, patru saloane de Terapie Intensivă pentru femei, trei săli de mese, cabinete pentru personalul medical, birouri, grupuri sanitare pentru personalul medical, spaţii de depozitare şi auxiliare şi ascensoare noi.
Vasile SPINEAN | manager SCJU Sibiu
„Finalizarea integrală a unui proiect de dimensiunile şi importanţa Blocului Materno-infantil al SCJU Sibiu este un mare pas înainte în strategia de dezvoltare a instituţiei noastre şi ne bucurăm că am avut parte, în acest sens, de sprijinul necondiţionat al Ministerului Sănătăţii. Principala noastră satisfacţie este că putem oferi condiţii de nivel european tuturor femeilor care doresc să nască sau să se trateze aici. Toate eforturile pe care le facem sunt în folosul cetăţenilor şi urmărim încadrarea SCJU Sibiu în criteriile de clasificare ca spital clinic de urgenţă cu nivel de competenţă I A.“