Mocănița de pe Valea Hârtibaciului are o locomotivă nouă

Moș Crăciun a venit puțin mai repede la Mocănița Văii Hârtibaciului, ceea ce e de înțeles atunci când ai de livrat un cadou de 14 tone! Iar pentru că cei nouă reni ai săi au refuzat categoric să se înhame la așa grozăvie, l-a adus cu tirul.

Așa se face că, ieri dimineață, a ajuns la Cornățel o minunăție de locomotivă diesel-hidraulică nou-nouță, proiectată și construită de SC Calea Ferată Îngustă, la Crișcior, care continuă lunga tradiție a fabricării de locomotive de cale îngustă în România. Botezată L12H-001, locomotiva pe două osii are un motor Deutz de 84 kW (120 CP) în 6 cilindri cu răcire pe aer și transmisie hidrodinamică, fiind capabilă de o viteză de 17 km/h, și va asigura tracțiunea trenurilor turistice și de lucru pe Valea Hârtibaciului începând cu sezonul 2022.

Locomotiva face parte din proiectul „Un tren pentru Mocăniță”, depus de Asociația Prietenii Mocăniței în parteneriat cu comuna Marpod la GAL Microregiunea Hârtibaciu și finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), implementat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. PNDR este finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Pentru Asociația „Prietenii Mocăniței, L12H-001 este o locomotivă de suflet, fiind prima lor locomotivă funcțională. Dar ea mai este și: prima locomotivă nouă livrată căii ferate înguste Sibiu-Agnita după 47 de ani (ultima a fost L45H 87-0038-7, livrată în 1974), prima locomotivă de cale îngustă construită în România pentru piața internă după 31 de ani (ultima a fost L45H-099, livrată în 1990 pentru termocentrala Doicești).

„Ieri, în prezența producătorului, am făcut recepția, instructajul, punerea în funcțiune și proba de traseu, la care locomotiva s-a descurcat exemplar, iar acum așteaptă nerăbdătoare în depou să o punem la treabă și să cucerească noi kilometri de linie pe Valea Hârtibaciului” se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Asociației Prietenii Mocăniței.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura