Mitropolitul Laurențiu Streza, sărbătorit astăzi la împlinirea vârstei de 73 de ani

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a împlinit astăzi 73 de ani. Momentul a fost sărbătorit prin Sfânta Liturghie și un Te Deum oficiate în capela Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu.

Membrii Permanenței Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, conducerea și cadrele didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, protopopi, preoți, studenți teologi și angajați ai Centrului eparhial au participat la slujba de mulțumire oficiată în capela amintită și s-au rugat lui Dumnezeu pentru sănătatea și îndelunga păstorire a IPS Mitropolit Laurențiu.

Slujba de Te Deum a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi condus de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă și din care au făcut parte decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda și pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

La finalul slujbei religioase, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda i-a adresat ierarhului un cuvânt de felicitare din partea tuturor celor prezenți la acest moment aniversar.

„Pentru noi toți, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu este părintele nostru și știu că preferă această numire pentru că, în urmă cu mai mulți ani, am venit cu o delegație străină la Înaltpreasfinția Sa și aceștia nu erau familiarizați cu terminologia noastră și m-au întrebat cum să i se adreseze. Le-am spus cum este adresarea corectă în limba respectivă și când am ajuns la Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu l-au întrebat cum este corect să i se adreseze iar răspunsul a fost: «Cel mai corect este să-mi spuneți părinte!». Așadar, Înaltpreasfințitul Laurențiu este stăpânul nostru, mitropolitul nostru, mentorul nostru, dar este pentru noi toți părintele nostru”, a subliniat părintele decan.

Ocrotire divină

Vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, i-a oferit apoi ierarhului din partea membrilor Permanenței Consiliului eparhial o mantie arhierească, simbolul ocrotirii dumnezeiești asupra ierarhiei și Bisericii, dar mai ales a propovăduirii Evangheliei în lume, misiunea de căpătâi a oricărui slujitor al lui Hristos.

IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit tuturor pentru darurile făcute și pentru urările transmise la acest moment important din viața sa.

„Avem datoria astăzi să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru existența noastră. Este greșit când spunem cuiva, așa cum auzit adesea, crezând că este lauda cea mai mare: «Îți mulțumesc că exiști!». Nevrednicia mea nu trebuie cinstită, ci mulțumirea adresată lui Dumnezeu este cea mai mare. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că a rânduit ca acum 73 de ani să vin în lumea aceasta. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că a avut ocrotire asupra mea, asupra celor din jurul meu, familiei mele, asupra comunității conduse timp de șase ani la Lisa, într-o parohie, făcând această experiență de a fi părinte duhovnicesc într-o comunitate,  Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că, trecând prin încercări pe care El le-a rânduit și pe care nu le-am înțeles atunci, am ajuns să răspund de o comunitate și mai mare, de o eparhie,  apoi aici, la Sibiu, să stau și să mă ating de locul și de lucruri de o valoare istorică deosebită și mai ales spirituală, unde înaintașii noștri au făcut lucrarea lui Dumnezeu”, a spus mitropolitul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura