Mit demontat. NU faci roșu în gât de la înghețată sau apă rece

Roșu în gât, termenul simplificat folosit atât de medici, cât și de părinți, pentru a defini inflamația gâtului la copii, poate să apară din cauza unei răceli, dar și a unei bacterii, nicidecum de la înghețată sau apa rece.

Cu toții am auzit când eram mici vorba conform căreia dacă consumăm înghețată sau bem apă rece ne vom trezi cu roșu în gât. Cei de la Academia de Prim Ajutor au demontat acest mit și vin cu explicațiile din ce cauze apare această inflamație în zona gâtului și cum o putem preveni, notează Monitorul de Cluj.

Cele mai multe inflamații sunt cauzate de infecții virale, cum ar fi răceala sau gripa, dar ne putem trezi cu roșu în gât dacă intrăm în contact cu o persoană deja bolnavă.

„NU faci roșu în gât nici de la înghețată, nici de la apa rece!

Un pic surprinzător, așa-i? Mai ales după ce cu toții am auzit de nenumărate ori în copilărie, de la o mamă, o bunică sau o mătușă, că nu avem voie să mâncăm înghețată sau să bem apă rece pentru că o să ne doară gâtul.

Adevărul este că durerile de gât nu apar pentru că în urmă cu o zi-două-trei au fost consumate alimente reci.

Totuși, aceste dureri sunt cât de poate de reale și chiar există, dar au alte cauze. Iată care sunt acestea:

  • O infecție bacteriană sau virală – cu alte cuvinte, roșul în gât se poate transmite, fie prin contact direct cu persoana bolnavă, fie prin folosirea obiectelor contaminate de aceasta: pahar de băutură, tacâmuri, sticle de apă/suc.
  • Respiratul pe gură – este mult mai iritant pentru gât și favorizează uscarea și, implicit, iritarea lui. Dacă un copil este cunoscut cu probleme din sfera ORL care cauzează respiratul pe gură (polipi nazali, deviații de sept, congestie nazală, etc) este foarte posibil ca acesta să dezvolte mult mai des dureri de gât.
  • Bine-cunoscuta gripă.
  • Corpi străini rămași la nivelul gâtului”, au transmis reprezentanții Academiei de Prim Ajutor.

Cum prevenim roșul în gât?

La fel cum ne protejăm de răceală și gripă, există mai multe reguli pe care de care trebuie să ținem cont pentru a preveni roșul în gât.

În primul rând importantă este simpla igienă corespunzătoare a mâinilor înainte de masă. De asemenea, pentru copiii mici este recomandat să îi învățăm cu o alimentație bogată.

„Prin simpla igienă corespunzătoare a mâinilor înainte de masă și asigurarea copilului un sistem imunitar sănătos. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte dacă îi administrăm 1-2 vitamine într-o zi, ci printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, odihnă suficientă și activitate fizică regulată.

În concluzie, lăsați copiii să se bucure de o înghețată (mai ales acum vara) pentru că nu o să facă roșu în gât”, a adăugat Academia de Prim Ajutor.

Foto: depositphotos.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura