Senatorul sibian Mircea Cazan trage un semnal de alarma că „s-a ajuns ca, în România, oricine va putea să comercializeze produse medicale veterinare”. Totodată, parlamentarul liberal acuză încălcarea propriei metodologii pentru desfăşurarea concursului de rezidenţiat pe loc şi pe post în medicină, medicină dentară şi farmacie, sesiunea din 19 noiembrie, de către Ministerul Sănătății.
„Guvernul pune în pericol siguranța alimentară și sănătatea românilor prin adoptarea OUG 70/2017! Sub pretextul transpunerii în legislația națională a prevederilor Directivei UE 55/2013, în data de 5 octombrie a.c., Guvernul a emis Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar. Dar alături de aspectele Directivei care trebuiau transpuse, in textul OUG, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au introdus și alte modificări ale Legii nr 160/1998, care sunt abuzive și pun în pericol siguranța alimentară și sănătatea publică. Vreau să precizez că acest act normativ a primit avizul nefavorabil al Colegiului Medicilor Veterinari din România pentru punctele 3 și 4, din motive de neconstituționalitate. De asemenea, trebuie precizat că nu a primit avize favorabile și conforme de la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației Nationale si Ministerul Justiției”, arată senatorul PNL, într-o declarație politică. În acest sens, Cazan a adresat și o interpelare premierului Mihai Tudose. „Prin adoptarea acestui act normativ, majoritatea parlamentară PSD-ALDE și actualii guvernanți aduc prejudicii majore profesiei de medic veterinar din România,
singura profesie care deţine competenţe obţinute în urma studiilor, de a examina un animal, de a pune un diagnostic, de a prescrie şi utiliza produsele medicinale veterinare și care are și responsabilitatea acestor acțiuni. Prin urmare, toate aceste drepturi sunt rezervate profesiei de medic veterinar şi tocmai din aceste considerente inclusiv comercializarea produselor medicinale veterinare trebuie să aparţină exclusiv acestei profesii, așa cum se întâmplă în toate statele membre ale UE”, avertizează Mircea Cazan.
Legat de concursul de rezidențiat, Cazan i-a transmis o întrebare ministrului Sănătății, Florian Bodog. „Domnule ministru Bodog, de ce au ajuns grilele de corectare greșite doar la București, unde, teoretic, ar fi trebuit sa ajungă o copie identică distribuită în țară? Cine sunt cei responsabili pentru comiterea acestei erori și ce măsuri veți lua împotriva acestora?”, a spus senatorul sibian. Mai mult, parlamentarul liberal îl acuză pe Bodog că este direct responsabil „să comunicați clar tuturor celor afectați ce s-a întâmplat și ce măsuri clare au fost luate pentru ca viitoarele generații să nu riște asemenea situații ce pot consecințe extrem de grave pentru mii de absolvenți”.