Ministrul Remus Pricopie a luat pulsul învăţământului sibian

La nivelul judeţului Sibiu, este vorba de peste 2.000 de elevi, cei mai mulţi dintre ei fiind înscrişi la Grupul Școlar „Henri Coandă“,  Grupul Școlar „Carol I“, Grupul Școlar „Avram Iancu“, Liceul Teoretic „Constantin Noica“ sau Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu“. Ministrul Remus Pricopie dă vina pe transportatori. „Problema este cât se poate de clară. În 18 luni, valoarea decontărilor şi a biletelor a crescut de şase ori. Am ajuns în situaţii în care, de fapt, indiferent care este valoarea biletului, Ministerul Educaţiei, autorităţile locale trebuie să deconteze, ceea ce nu este în regulă. Nu există un mecanism foarte clar de estimare a unui preţ decent sau normal, pentru că aceste trasee sunt acordate diferiţilor transportatori şi, indiferent de valoarea preţului, noi trebuie să decontăm. Or, această situaţie nu este sustenabilă şi, dacă nu luăm nişte măsuri pe care le pregătim acum, vom ajunge în situaţia în care un bilet de autobuz pentru un elev costă mult mai mult decât costă, de fapt, un bilet de autobuz pe traseul respectiv. Suntem în situaţia în care se vor acoperi cheltuielile neacoperite până în prezent, dar se vor stabili reguli mult mai clare vis-à-vis de modul în care se vor face aceste decontări“, a avertizat ministrul, prezent la Sibiu. Acesta a mai promis că, într-un interval „relativ scurt de timp“, cel puţin o parte din aceşti bani vor fi acoperiţi.

 

 

Elevii vor alerga mai mult

O altă preocupare a ministrului este creşterea numărului orelor de sport în şcoli, astfel încât să se ajungă la patru ore pe săptămână. „Vom avea mai multe ore de sport. Deja este ordinul aprobat pentru ciclul primar şi urmează să semnez ordinul pentru clasele V-XII, unde vor fi două în loc de una, după care, gradual, vom creşte la toate până la patru ore“, a anunţat Pricopie.

Atac la fondul clasei

La Sibiu, ministrul a adus în discuţie şi legalitatea „tradiţionalului“ fond al clasei, care, potrivit acestuia, ar trebui „să fie gestionat mai mult de către părinţi şi mai puţin de şcoală”. „Am discutat cu Ministerul de Finanţe, cu Asociaţia Părinţilor în principal. Eu cred că, dacă am reuşi să ajungem acolo – şi nu văd de ce nu am reuşi –, acest fond ar trebui să fie gestionat mai mult de către părinţi şi mai puţin de şcoală. În momentul de faţă, fondurile sunt gestionate de Primărie şi de aceea nu poţi să acorzi acel 2% din impozit către şcoală, pentru că primăria nu e eligibilă. Dacă ar exista un fond al clasei într-un cadru legal foarte clar, s-ar putea direcţiona foarte clar. Vreau să subliniez că fondul clasei nu poate să implice o obligativitate din partea părinţilor de a contribui. Cine doreşte contribuie, cine nu, nu“, a subliniat ministrul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura