Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat astăzi că va sprijini produsul „Telemea de Sibiu” pentru a fi protejat la nivel european și, astfel, să fie exportat în statele continentului.
„Vă salut, dragi sibieni! În instituția statului, luați azi semnalul de botez al unei rețete pe care ați pus-o în mișcare cu zeci de ani în urmă. Dacă în 1908 ați făcut telemeaua de Sibiu, în 2017 semnați actul de naștere al acesteia, pentru a vă face cunoscuți și de a scoate de pe piața țării pe cei care se ascund în spatele unei asemenea rețete, denaturând valoarea și uneori înșelând consumatorul”, a declarat Daea.
Reprezentanții Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu i-au înmânat ministrului Agriculturii, la Prefectură, documentele pentru obținerea denumirii „Telemea de Sibiu — Indicație Geografică Protejată”. Daea va înregistra luni dosarul la minister, după care actele se vor trimite la Comisia Europeană și se speră ca în 2018 cel târziu acest produs să fie protejat.
Prețul brânzei, foarte posibil să crească
Întrebat dacă se așteaptă la o scumpire a produsului după ce va fi protejat, ministrul a declarat: „Mă aștept să fim corecți pe piață toți. Producătorii să dea consumatorilor un produs autentic, iar prețul îl stabilesc cererea și oferta și atunci vom vedea”.
Ministrul spune că telemeaua de Sibiu va putea fi și exportată în UE, după ce va fi protejată, dar „acesta este un drum mai lung”.
În prezent, producătorii din județul Sibiu vând telemeaua cu prețuri între 12 și 17 lei kilogramul. Întrebat dacă se va scumpi telemeaua de Sibiu, după ce va fi protejată, președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu, Florin Dragomir, a declarat, pentru AGERPRES: „Acum, la producător, prețul este de 16 – 17 lei kilogramul și în piață 20 – 22 de lei. Noi sperăm să nu crească prețul. Ideea noastră este să putem vinde și în străinătate”.
Primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, președintele Asociației Comunelor din Județul Sibiu, se așteaptă la scumpirea produsului „Telemea de Sibiu” după ce va fi protejat. „Acum la producător prețul începe de la 12 lei. Dacă nu se reașează prețul și produsul care este protejat nu are o valoare reală, înseamnă că nu este corect perceput de consumator pe piață”, a spus primarul.
Produsă din 1908. La Sibiel
„Telemeaua de Sibiu este o brânză produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, fără smântânire sau normalizare, maturată și păstrată în saramură. Două tipuri — proaspătă și maturată. La degustare se remarcă un gust discret acrișor, fără nuanțe amare, potrivit de sărat, acest gust devenind mai pronunțat în cazul brânzei foarte maturate. După degustare lasă o senzație untoasă. E făcută manual, numai în județul Sibiu. Brânza telemea a început să se facă în 1908, la Sibiel, pe urmă în Tilișca, după Primul Război Mondial”, se arată în prezentarea produsului.
După ce Ministerul Agriculturii va trimite cererea la Comisia Europeană pentru telemeaua de Sibiu, aceasta va avea o protecție națională tranzitorie. Produsul sibian va fi protejat la nivel european, după ce va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Ministrul Daea a stat de vorbă astăzi cu oierii din județul Sibiu. El a primit de la producătorii de brânză documentele pentru ca produsul „Telemea de Sibiu” să aibă Indicație Geografică Protejată. Daea a mers în piață, de unde și-a cumpărat patru perechi de șosete de lână, a degustat telemeaua de Sibiu, după care s-a oprit în fața Shopping City Sibiu, unde au fost aduse oi și s-a preparat carne de oaie la ceaun. Ministrul Agriculturii va vizita azi și un darac de lână din comuna Sadu.