Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susţine că producătorii de lapte ar putea urma modelul de vânzare a cărnii de porc româneşti pe rafturi speciale, ca o soluţie de calmare a preţurilor, recomandându-le să intre în cooperative pentru a negocia mai bine.
Întrebat, ieri, la Târgul Agricol Agraria din judeţul Cluj, ce măsuri pot fi luate pentru reducerea diferenţelor între preţul de achiziţie al laptelui de la fermierii români şi preţul de vânzare la raft, Petre Daea a spus că preţurile bulversează piaţa, având efecte negative asupra consumatorilor. „Am fost în noiembrie anul trecut la lansarea programului de colaborare, de îngemănare între lanţurile de supermarketuri şi cooperative Ţara mea, care însemna aducerea în magazine a cantităţii de carne de porc produsă în România şi să se vândă numai carne de porc produsă în România. (…) Aşa trebuie să facem şi în zona aceasta a producătorilor de lapte, să intrăm în cooperative, în organizare, să avem altă putere de exprimare prin cantitate şi altă putere de negociere în aşa fel încât să calmăm interesele acestea de moment care nu ne fac bine. Nu fac bine nici fermierilor, jucându-se cu preţul de-a lungul anului, când îi dă mai mare, când îi dă mai mic, în funcţie de interesul pe care îl găseşte în piaţă şi bulversăm şi piaţa cu efecte negative asupra consumatorilor”, a spus Daea.
Acesta a precizat că programul de vânzare a cărnii de porc româneşti a dus la valorificarea, zilnică, a peste 800 de porci, „care sunt prezentaţi, evident, în galantarele şi în rafturile acestor supermarketuri”.
Petre Daea a precizat că, prin aceeaşi colaborare, s-a ajuns ca un carton de 30 de ouă să se vândă la raftul supermarketului cu un preţ de 12,99 de lei, adică sub 0,50 lei oul.