Proiectele de mediu de la Sibiu se înscriu pe cartea de vizită pentru Ministerul Mediului.
Proiectul „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă“, derulat de Agenția de Protecția Mediului (APM) Sibiu din fonduri norvegiene nerambursabile, va reprezenta unul dintre punctele forte ale României la Conferința Internațională privind Schimbările Climatice, eveniment care va avea loc la sfârșitul acestui an, la Paris. Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, prezentă la Sibiu, miercuri după-amiază, a declarat că România trebuie să aibă o prezență importantă la acestă conferință, atât ca stat membru al Uniunii Europene, cât și ca stat care încearcă să se adapteze la schimbările climatice și să reducă poluarea.
„Proiectul derulat de APM Sibiu este un exemplu“
Un alt proiect avut în vedere de Ministerul Mediului este realizarea unei clădiri „verzi“, proiect ce urmează să fie lansat în august la Palatul Parlamentului. „La această conferință trebuie să arătăm că suntem un partener serios și că ne preocupă adaptarea la schimbările climatice. Proiectul derulat de APM Sibiu este un exemplu și trebuie să realizăm în continuare astfel de proiecte în parteneriat cu țările europene. Totodată, clădirile «verzi» sunt viitorul, în condițiile în care costurile cu utilitățile vor scădea foarte mult. Sunt mulțumită de modul în care decurge implementarea proiectului de la Sibiu și sper să vin și atunci când proiectul va fi finalizat“, a mărturisit ministrul Gavrilescu.
4,5 milioane de euro
La rândul său, Bogdan Trif, directorul APM Sibiu, a afirmat că un rol important îl implementarea proiectului îl joacă Ministerul Mediului și a mulțumit pentru sprijinul oferit. Proiectul „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă“ în valoare totală de 4.546.115 euro, derulat de APM Sibiu, este finanțat în cadrul Programului RO07 – Adaptare la schimbări climatice, prin fonduri acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2009 – 2014, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 3.822.997,51 euro, la care se adaugă cofinanțarea și cheltuielile neeligibile asigurate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Proiectul se derulează în perioada ianuarie 2015 – aprilie 2016. Obiectivul general al proiectului constă în reducerea vulnerabilității umane și a ecosistemului la schimbări climatice și urmărește elaborarea unui set de bune practici privind adaptarea la schimbări climatice.
Cosmin PAL
cp@mesageruldesibiu.ro