Reorganizarea şi stabilirea de noi măsuri care să conducă oieritul la dezvoltarea durabilă şi de durată pentru a fi un sector competitiv pe piaţa UE a fost principalul subiect al discuțiilor de la reuniunea asociațiilor crescătorilor de ovine intitulată „Păstoritul, tradiţie şi competitivitate”.
Întâlnirea a fost organizată la Păltiniș, la sfârșitul săptămânii trecute, și a beneficiat de prezența ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, la invitaţia Federaţiilor Romovis, a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, a ProOvis, a Caprirom şi a Sindicatului Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România.
Ce şi-au propus organizatorii
În cadrul discuţiilor au fost abordate, printre altele, teme ce privesc analiza sectorului ovin şi caprin din România, modul de organizare şi funcţionare în perioada 2016-2020 a formelor asociative recunoscute la nivel naţional, sprijinul cuplat în zootehnie în perioada 2017-2020. Ministrul Achim Irimescu a subliniat importanța sectorului de creștere a ovinelor și caprinelor, mai ales că țara noastră se situează printre primele locuri în Europa, ca efectiv de ovine și caprine și potențial de creștere pe suprafețe mari de pajiști. De asemenea, Irimescu a apreciat că este necesar să ne îndreptăm mai mult spre piața europeană și comerțul intracomunitar și să promovăm un consum mai mare de carne de ovine și caprine pe piața românească, deoarece aceasta are o înaltă valoare nutritivă. Ministrul i-a asigurat pe reprezentanții crescătorilor de ovine și caprine de tot sprijinul său și a conducerii ministerului în dezvoltarea sectorului și găsirea unor soluții viabile pentru viitor.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pregătește un ajutor financiar în limita a patru milioane de euro pentru apicultorii care au înregistrat pierderi din cauza vremii nefavorabile din acest an, a mai anunțat ministrul de resort, prezent în județul Sibiu. Centrul țării se numără printre zonele cel mai afectate. „Încercăm să-i ajutăm pe apicultori în acest an și, în principiu, vom putea acorda un ajutor financiar de 15 lei pe stup. Încă analizăm, dar cred că vom putea aloca în jur de 4 milioane de euro pentru sector. Din datele transmise de apicultori, au fost afectate în acest an de condițiile meteo nefavorabile între 1,2 și 1,4 milioane de familii de albine“, a precizat Irimescu. Sprijinul pentru apicultori va veni după rectificarea bugetară, anunțată pentru finele lunii iulie sau începutul lunii august.Încă din mai, apicultorii români au solicitat sprijinul MADR pentru a face față „situației disperate“ din acest an, în care ploile excesive și vremea nefavorabilă au redus semnificativ producția de miere și au afectat familiile de albine, și susțin că 2016 va fi unul dintre cei mai slabi ani din ultimele trei decenii.