Din 2013, 98 de elevi cu deficiențe mentale din județul Sibiu vor învăța în condiții mai bune, în Centrul pentru Educație Incluzivă din Turnu Roșu.
Peste trei milioane de lei este valoarea fondurilor nerambursabile acordate pentru proiectul de reabilitare și modernizare a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă din Turnu Roșu. Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Turnu Roșu va avea, începând din 2013, o față nouă. După ce luna trecută, la Sibiu, a fost semnat contractul de finanțare din fonduri REGIO, reabilitarea și modernizarea centrului poate începe. În cele 19 luni de derulare a proiectului, Consiliul Județean Sibiu și-a propus să reabiliteze clădirea existentă, să achiziționeze mobilier nou și echipamente IT, dar și să realizeze facilități specifice persoanelor cu handicap, cum ar fi rampe de acces sau lifturi. Totodată, investiția presupune și reabilitarea și dotarea cu mobilier exterior a curții din centru, precum și realizarea unui club școlar. Toate acestea pentru ca 89 de elevi din Turnu Roșu, Tălmaciu, Racovița, Avrig și Sebeșul de Jos să învețe în condiții mai bune. Valoarea întregului proiect se ridică la peste 4,2 milioane de lei, din care suma solicitată de Consiliul Județean Sibiu Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru este de aproximativ 3,2 milioane de lei.
Alte proiecte
Pe lângă proiectul inițiat de Consiliul Județean Sibiu, în Turnu Roșu se desfășoară în prezent și alte proiecte. Cel mai recent dintre acestea este inaugurarea sediului modernizat al şcolii generale „Matei Basarab“, care a fost reabilitat tot în cadrul unui proiect cu fonduri europene. „La sfârșitul lunii august, am finalizat renovarea și modernizarea școlii din localitate, care beneficiază în prezent de apă și canalizare, centrală termică proprie, instalații sanitare noi, gazon, teren de oină, iluminat și camere de luat vederi“, a declarat primarul Stelian Istrate, pentru Mesagerul de Sibiu. După școală, preșcolarii din Turnu Roșu vor beneficia și ei de o grădiniță nouă, în baza Proiectului pentru Reformarea Educației Timpurii, confinanțat de Guvern și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. În prezent, proiectarea a fost finalizată și urmează ca în perioada următoare să fie demarată licitație pentru lucrările de execuție. De asemenea, primarul Istrate își propune să depună, în perioada următoare, un nou proiect pe fonduri europene pentru regularizarea văilor.
Beneficiari speciali
Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Turnul Roșu funcționează încă din octombrie 2006 și are ca obiect de activitate atât școlarizarea elevilor cu deficiență mentală medie și severă, cât și activități didactice de sprijin pentru copiii cu cerințe educative speciale. În județul Sibiu mai funcționează alte patru centre de acest tip, dintre care două în municipiul Sibiu, unul la Mediaș și unul la Dumbrăveni.