Încă un obiectiv de patrimoniu național din județul Sibiu a obținut finanțare nerambursabilă.
Maria Ivan, directorul Direcției Coordonare ADR Centru, și Kézdi László-Zoran, primpreot al Parohiei Evanghelice Cisnădie, au semnat, la Alba Iulia, al doilea contract de finanțare din Programul Operațional Regional 2014-2020, ce prevede finanțarea lucrărilor de reparații, conservare și introducere în circuitul turistic al ansamblului bisericii evanghelice fortificate din Cisnădie.
Important pentru oraș
Proiectul are o valoare totală de 7,12 milioane lei, din care 6,94 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată, iar 179.000 lei reprezintă cofinanțarea asigurată de către arohia Evanghelică Cisnădie. „Emoționantă această semnare de contract la care se vede relevanța și impactul obținerii unui astfel de finanțări, prin faptul că azi, pe lângă reprezentantul legal, au participat la acest moment și membrii prezbiteriului, dar și copii din comunitate. Acest lucru dovedește că derularea unui astfel de proiect reprezintă pentru oraș un moment foarte important. Prin semnarea acestui contract de finanțare, completăm numărul obiectivelor istorice de patrimoniu cultural reabilitate în Regiunea Centru. Ca și element de noutate impus de Comisia Europeană pe această prioritate de finanțare a POR 2014-2020 este faptul că, la final, toate aceste biserici, cetăți, muzee, vor fi disponibile și vizitării online. Prin activitatea de digitizare impusă de ghidul solicitantului, obiectivul reabilitat al fiecărui proiect va trebui să fie scanat și reprodus într-o proiecție 3D în mediul online, fiind apoi accesibil pentru vizitare oricărui cetățean. Va avea astfel loc o conservare într-un mediu virtual a identității noastre istorice și culturale pe termen nelimitat. Creșterea numărului de turiști și a veniturilor în zonă sunt o parte din beneficiile directe ce se vor obține prin implementarea acestui proiect”, a apreciat Maria Ivan.
Investiții prevăzute
Până în octombrie 2019, se va lucra la restaurarea fațadelor, a pardoselii, tâmplăriei, finisajelor la pereți și bolți, instalații electrice și de încălzire, dar și a trotuarelor, canalizării și alimentării cu apă, instalării unui sistem audio de ghidaj, crearea unui punct de informare accesibil și pentru persoanele cu dizabilități, precum și în activități de digitizare și de promovare.
Unică în zonă
Turnul cu Ceas al bisericii din Cisnădie este primul turn cu ceas din Transilvania şi din România, ridicat la 1425. Tot aici a fost instalat primului paratrăsnet la sud-est de Viena, în 1795, deoarece biserica, fiind amplasată la înălțime, a ars de nenumărate ori din cauza fulgerelor și banii de renovare nu mai ajungeau. Pornind de la superstiția că unde fulgerul a lovit o dată nu va mai lovi din nou, o legendă locală spune că actualul paratrăsnet a fost realizat după forma ultimului fulger, iar de atunci biserica nici nu a mai ars. Dincolo de curiozități, prin această reabilitare cu fonduri europene, din perioada 2017-2019, se va realiza cea mai amplă lucrare la Biserica Evanghelică din Cisnădie, după mai mult de 250 de ani de la precedentele extinderi și fortificări